Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

Ενβέρ Χότζια: Λόγος στους εκλογείς - 12 Νοεμβρίου 1982

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ», όργανο της Οργάνωσης των Κομμουνιστών Μαρξιστών-Λενινιστών Ελλάδας (ΟΚΜΛΕ), Χρόνος 1 Αριθ. φύλλου 11, Νοέμβρης 1982

 

Ενβέρ Χότζια:  Λόγος στους εκλογείς


Ο σύντροφος Ένβέρ Χότζια, με αφορμή τις εκλογές στη ΛΣΔ Αλβανίας για την ανανέωση της Λαϊκής Βουλής και τον καθορισμό του σαν υποψηφίου βουλευτή για τη Λαϊκή Βουλή, στις 12 Νοεμβρίου εκφώνησε, στην εκλογική περιφέρεια 210 των Τιράνων, έναν βαρυσήμαντο πολίτικο λόγο. Στο λόγο αυτό ο σ. Ένβέρ Χότζια αναφέρεται στην εσωτερική κατάσταση της ΛΣΔ Αλβανίας καθώς και στη διεθνή και τοποθετείται πάνω σε μια σειρά ζητήματα και γεγονότα της διεθνούς πολιτικής ζωής.
Ο λόγος του σ. Ένβέρ Χότζια είναι ένας λόγος μεγάλης πολιτικής σημασίας γιατί αναλύει από μαρξιστική-λενινιστική σκοπιά τη σημερινή διεθνή κατάσταση και ταυτόχρονα εκφράζει την επαναστατική μαρξιστική-λενινιστική εξωτερική πολιτική της ΛΣΔ Αλβανίας, της μόνης σοσιαλιστικής χώρας σήμερα στο κόσμο, και την επαναστατική γραμμή του Κόμματος Εργασίας Αλβανίας.
Ο λόγος του σ. Ένβέρ Χότζια επιβεβαιώνει ακόμα μια φόρα την επαναστατική μαρξιστικη-λενινιστική γραμμή του ΚΕΑ και την σωστή επαναστατική εξωτερική πολιτική της ΛΔΣ Αλβανίας, την οποία προσπαθούν απεγνωσμένα να διαστρεβλώσουν οι προδότες ρεβιζιονιστές όλων των αποχρώσεων όπως το ρεβιζιονιστικό «Κ»ΚΕ και το «Κ»ΚΕ εσωτ., οι μαοϊκοί ρεβιζιονιστές των «Κ»ΚΕ Μ-Λ (αρ.πολιτική), «Κ»ΚΕ Μ-Λ (Προλ. Σημαία), ΕΚΚΕ, Μ-Λ «Κ»ΚΕ, Μ-Λ «Κ»ΚΚΕ (ανασυγκροτημένο), και η μικροαστική ρεβιζιονιστική καθοδήγηση της ΣΑΚΕ και διάφοροι άλλοι οπορτουνιστές. Επιβεβαιώνει ακόμα μια φόρα ότι το ένδοξο και ηρωικό Κόμμα Εργασίας Αλβανίας με επικεφαλής το μεγάλο προλετάριο επαναστάτη και επιφανή μαρξιστή-λενινιστή σ. Ένβέρ Χότζια στέκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της σκληρής πάλης ενάντια στο σύγχρονο ρεβιζιονισμό όλων των αποχρώσεως (σοβιετικό, γιουγκοσλάβικο, κινέζικο, ευρωκομουνισμό), ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον σοσιαλιμπεριαλισμό (σοβιετικό και κινέζικο) και ενάντια στις δυο υπερδυνάμεις, ΕΠΑ και ΕΣΣΔ, τους μεγαλύτερους εχθρούς όλων των λαών του κόσμου.
Η ΛΣΔ Αλβανίας δείχνει σήμερα στο προλεταριάτο και τους λαούς όλων των χωρών το δρόμο για να απαλλαγούν από την ιμπεριαλιστική και σοσιαλιμπεριαλιστική εξάρτηση και από την καπιταλιστική καταπίεση και εκμετάλλευση.
Αναδημοσιεύουμε παρακάτω ολόκληρο το λόγο του σ. Ένβέρ Χότζια. Η αναδημοσίευση γίνεται από τη μπροσούρα : Ένβέρ Χότζια, Λόγος μπροστά στους εκλογείς, εκδοτικό «8 Νοέμβρη», Τίρανα 1982

* * *

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες εκλογείς,

Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ ανάμεσά σας, ανάμεσα στους αγαπημένους ανθρώπους της ακριβής μας πρωτεύουσας και σας ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή που μου χάνατε, να με καθορίσετε υποψήφιο βουλευτή σας στη Λαϊκή Βουλή. Η εμπιστοσύνη σας προς το άτομό μου ανήκει στο ένδοξό μας Κόμμα, που μας έφερε αυτές τις άσπρες μέρες που απολαμβάνουμε σήμερα, το Κόμμα που μας καθοδηγεί με διαυγή νου και σίγουρο χέρι προς ένα μέλλον ακόμα πιο ευτυχισμένο και πιο ωραίο. Το Κόμμα έμαθε εμάς, τα παιδιά του, πως να αγωνιζόμαστε και πως να δουλεύουμε για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της Πατρίδας. Ήταν αυτό το Κόμμα που μας έκαμε συνειδητούς για την υπόθεση της εργατικής τάξης, αυτό που μας έδωσε τη γνώση και τη δύναμη να υπηρετούμε την υπόθεση της οικοδόμησης τον σοσιαλισμού στην Αλβανία.
Γι’αυτό, όπως σε κάθε άλλη στιγμή, έτσι και σ'αυτές τις επίσημες στιγμές, που ετοιμαζόμαστε να ψηφίσουμε για την ανανέωση της Λαϊκής Βουλής, οι καλύτερες σκέψεις μας, τα αισθήματά μας αγάπης και βαθιάς ευγνωμοσύνης στρέφονται προς το Κόμμα, προς την ορθή γραμμή του, την ακλόνητη αφοσίωση του στο μαρξισμό - λενινισμό.
Κλείνουν κιόλας τέσσερις δεκαετίες του ζούμε και δουλεύουμε ελεύθεροι στην Πατρίδα μας. Όταν βλέπουμε το δρόμο του περάσαμε, όλοι μας αισθανόμαστε μεγάλη χαρά για τα επιτεύγματά μας και δικαιολογημένη περηφάνια για το μόχθο και τον ίδρωτα που έχυσαν οι άνθρωποί μας. Η περίοδος αύτη θα μείνει στην ιστορία σαν περίοδος κατά την οποία εκδηλώθηκαν μ όλη τη δύναμή τους το σθένος και η ζωτικότητα του λαού μας, το αγωνιστικό του πνεύμα και η επιμονή στο έργο του, η μεγάλη δίψα για μάθηση και το προοδευτικό πνεύμα. Ήταν αυτές οι υψηλές αρετές, τις όποιες το Κόμμα μπόρεσε να τις προβάλει και να τις μετατρέπει σε μεγάλη κινητήρια δύναμη που έκαμαν δυνατή τη γρήγορη και επιτυχή πραγματοποίηση των μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών μετασχηματισμών που τους ζήσαμε. Ήταν αυτός 6 φιλελεύθερος και επαναστατικός χαρακτήρας των ανθρώπων μας, ήταν τα διδάγματα που αυτοί έβγαλαν ατό το πικρό παρελθόν, όταν την Αλβανία δυνάστευαν και καταπίεζαν οι ξένοι, του ώθησαν τους ανθρώπους μας να ενωθούν σύσσωμα γύρω από το Κόμμα και κάτω από την καθοδήγησή του να αγωνιστούν και να βγουν νικητές έτί των συνωμοσιών και των έτεμ-βάσεων των ιμπεριαλιστών και έπί της προδοσίας των σύγχρονων ρεβιζιονιστών, γιουγκοσλάβων, σοβιετικών και κινέζων.
Για όλους μας, για όλο το λαό μας, οι εκλογές για τη Λαϊκή Βουλή, είναι μια ευκαιρία να συναντηθούμε και να συζητήσουμε, να κάνουμε τον απολογισμό της δουλείας που έγινε και να εξετάσουμε τα καθήκοντα του μας αναμένουν.
Οι νέες εκλογές βρίσκουν την Αλβανία σίγουρη για τις τύχες της, μια χώρα που στέκει γερά στο πόδια της, που έχει ξεκάθαρες τις προοπτικές και το μέλλον της εγγυημένο. Ποτέ άλλοτε ο αλβανικός λαός δεν ήταν όσο σήμερα ενωμένος στα ενδιαφέροντά του, στις πολιτικές και ιδεολογικές απόψεις, στους κανόνες ηθικής και τους κοινωνικούς τρόπους συμπεριφοράς. Αυτή η ατσάλινη ενότητα, σφυρηλατημένη από το Κόμμα στις ηρωικές μάχες για την απελευθέρωση της Πατρίδας και στους μεγάλους σοσιαλιστικούς μετασχηματισμούς, βρίσκεται σήμερα στα θεμέλια της λαϊκής εξουσίας, της λευτεριάς και της ανεξαρτησίας της Πατρίδας και τα κάνει αυτά ασάλευτα και ακατάβλητα. Είναι αυτή η ενότητα η μεγάλη και μονολιθική δύναμη που έκαμε να αντιμετωπιστούν οι άγριοι εχθροί και να συντριβούν οι σκευωρίες και οι συνωμοσίες τους.
Σ’ αυτή την ενότητα του Κόμματος και του λαού έσπασε τα μούτρα του και ο Μεχμέτ Σέχου, ένας από τους πιο επικίνδυνους προδότες και εχθρούς της σοσιαλιστικής Αλβανίας. Πολλές φορές είχε κριτικαριστεί από το Κόμμα για βαριά λάθη, αλλά μπόρεσε να καμουφλαριστεί. Σύμφωνα με ντοκουμέντα που ανακαλύφτηκαν και αδιάψευστες μαρτυρίες αποδείχνεται ότι πριν από τον πόλεμο ακόμα ειχε μπει στην υπηρεσία της αμερικάνικης κατασκοπίας. Στην διάρκεια του πολέμου και μετά την απελευθέρωση ο Μεχμέτ Σέχου ενέργησε και δούλεψε στην Αλβανία σαν μισθοφόρος των ξένων και κάτω από τιςς διαταγές τους. Ακόμα από τότε που ήταν στην πρώτη Ταξιαρχία, στρατολογήθηκε και από τη γιουγκοσλάβικη μυστική υπηρεσία πληροφοριών (ΟΖΝΑ, σήμερα UDB), παραΰστερα και από τη σοβιετικήη KGB, τις οποίες και υπηρέτησε με ζήλο. Με την υπόδειξη και σύμφωνα με τις οδηγίες των ξένων κέντρων κατασκοπείας, ιδιαίτερα της CIA και της UDB, αυτός και η ομάδα των συνωμοτών που συνδέονταν μαζί του και που παραπέμφθηκαν τώρα στην ανάκριση, έχουν δουλέψει για να καταστρέψουν το Κόμμα και τη λαϊκή εξουσία και να βάλουν την Αλβανία κάτω από την ξένη κυριαρχία.
Για να εφαρμόσουν τα ανατρεπτικά και ληστρικά σχέδια που τα επεξεργάστηκαν οι πάτρωνές τους στην Ουάσιγκτον, το Βελιγράδι κι αλλού, ο Μεχμέτ Σέχου και συντροφιά ήταν προετοιμασμένοι για βαριά εγκλήματα. Ο Μεχμέτ Σέχου είχε πάρει διαταγή από τη γιουγκοσλάβικη UDB να δολοφονήσει τον Πρώτο Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και άλλους ηγέτες του Κόμματος και του Κράτους, καθώς και να συνθλίψει με τρομοκρατικά μέσα όλους εκείνους που θα ξεσηκώνονταν ενάντια σ' αυτή τη μεγάλη προδοσία. Και αν αυτοί δε μπόρεσαν να ενεργήσουν για την πραγματοποίηση των εγκληματικών τους σκοπών, αυτό συνδέεται με το μεγάλο φόβο που είχαν από το λαό και το Κόμμα, από την ατσάλινη ενότητα, που δεν αφήνει σε κανένα εχθρό να σαλέψει, όσο ύπουλος και σατανικός κι αν είναι. O Μεχμέτ Σέχου δε μπόρεσε ποτέ να διαστρεβλώσει τη γραμμή του Κόμματος, γιατί αν θα επιχειρούσε να κάμει αυτό, θα ξεσκεπάζονταν αμέσως.
Βρισκόμενος ανάμεσα σε δύο πυρά, ανάμεσα στην απαίτηση της UDB, που καίγονταν το έδαφος κάτω από τα πόδια της στην Κοσόβα, και το φόβο μπροστά στην ενότητα του Κόμματος και του λαού, δεν έμεινε άλλο στο Μεχμέτ Σέχου παρά ο επαίσχυντος δρόμος της αυτοκτονίας.
Η μεγάλη ενότητα του λαού μας έχει την πηγή της στην ορθή γραμμή του Κόμματος, που πάντα ενσαρκώνει και εκφράζει τα ιστορικά αιτήματα των μαζών. O λαός οραματίζονταν να ζήσει ελεύθερος και ανεξάρτητος στον τόπο του, να εξαλείψει την κοινωνική εκμετάλλευση και καταπίεση, να ξεπεράσει την από αιώνες καθυστέρηση. Ζητούσε τη γενική χειραφέτηση της αλβανικής κοινωνίας, την απελευθέρωση όλων των δημιουργικών δυνάμεων, την ελεύθερη ανάπτυξη των ικανοτήτων και των μουδιασμένων από τα καθεστώτα του παρελθόντος ταλέντων. Ήθελε να ’ταν αφέντης ατή χώρα του και ισότιμος στις σχέσεις του με τ' άλλα έθνη.
Τις επιθυμίες αυτές ο λαός μας, κάτω από την καθοδήγηση του Κόμματος, τις πραγματοποίησε πλέρια. Αυτά είναι μια πραγματικότητα απτή, ζωντανή, που τη βλέπουμε, τη ζούμε καθημερινά. Η σοσιαλιστική Αλβανία είναι μια χώρα και ένα κράτος απόλυτα ελεύθερο και ανεξάρτητο, που τίποτε και σε κανέναν δεν οφείλει. Για τη χώρα μας είναι ξένα κι απαράδεχτα οι κηδεμονίες και οι υπαγορεύσεις, οι επεμβάσεις και τα χρέη, από τα όποια υποφέρουν όχι μόνον πολλά μικρά, αλλά και μεγάλα κράτη. Ποτέ η Αλβανία δεν είχε μια τόσο γερή διεθνή θέση όσο σήμερα.
Μέσα σε σχετικά πολύ σύντομη περίοδο η Αλβανία, από χώρα φτωχιά, που δε χόρταινε ψωμί, έγινε χώρα γεμάτη με φάμπρικες και εργοστασιακά συγκροτήματα, ορυχεία και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, κάμπους με εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, με σχολεία και επιστημονικά ιδρύματα. Οι άνθρωποί μας είναι εξυψωμένοι πολιτικά και ιδεολογικά, γραμματισμένοι και μορφωμένοι. Ικανοί να φέρουν σε πέρας με τις δικές τους δυνάμεις κάθε έργο που συμβάλει στην πρόοδο της Πατρίδας και στην άμυνα της χώρας. Στη χώρα μας αναπτύσσεται και διαπαιδαγωγείται μια νέα γενιά επαναστατών και πατριωτών, που σίγουρα θα πάει πάντα μπροστά τη σκυτάλη της επανάστασης, θα ανεβάζει όλο και πιο ψηλά τη δόξα της σοσιαλιστικής μας Πατρίδας.
Ο λαός μας μπόρεσε να πετύχει αυτά τα λαμπρά αποτελέσματα, βάδισε και βαδίζει μπροστά. Επειδή στην οικονομική ανάπτυξη και σ’ όλους τους τομείς στηρίζεται ολοκληρωτικά στις δυνάμεις του, επειδή το Κόμμα μας σ' όλη τη δράση του εφάρμοσε κατά δημιουργικό τρόπο και πιστά τις αρχές τον μαρξισμού-λενινισμού. Στην Αλβανία ο μαρξισμός-λενινισμός έδωσε μια μεγάλη απόδειξη της επαναστατικοποιού και μετασχηματιστικής του δύναμης, όταν εφαρμόζεται σωστά και με συνέπεια.
Σήμερα στη χώρα μας, μικροί και μεγάλοι, βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια και αισθάνονται από καρδιάς την δικαιοσύνη της λαϊκής εξουσίας, την αδιαφιλονίκητη υπεροχή και τη ζωτικότητα τον σοσιαλιστικού μας κοινωνικού συστήματος.
Με το μόχθο, τον ιδρώτα και το δημιουργικό ταλέντο του λαού μας, στηριζόμενοι στους δικούς μας φυσικούς και χρηματικούς πόρους δημιουργήθηκε μια ολωσδιόλου καινούργια και πολύκλαδη βιομηχανία, ισχυρή και σύγχρονη κατανεμημένη σ’όλες τις περιοχές της χώρας.
Είναι μια περηφάνια δικαιολογημένη όταν βλέπουμε στημένα τέτοια γιγάντια έργα σαν το μεταλλουργικό εργοστασιακό συγκρότημα και το ενιαίο ενεργειακό σύστημα με τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς στον ποταμό Ντρίν, τα πηγάδια πετρελαίου και να εργοστάσια βαθιάς επεξεργασίας του, τα εργοστάσια χημικής βιομηχανίας και τα εργοστασιακά συγκροτήματα υφαντουργίας, δεκάδες ορυχεία, εργοστάσια και εργοστασιακά συγκροτήματα επεξεργασίας μετάλλων, καθώς επίσης και πολλά άλλα μεγαλειώδη έργα.
Με τα βιομηχανικά μας προϊόντα ικανοποιούμε τώρα τις απαραίτητες ανάγκες του λαού για μια κατανάλωση διαρκώς αυξανόμενη, καλύπτουμε τις ανάγκες της οικονομίας, που αναπτύσσεται δυναμικά, εξασφαλίζουμε τα απαιτούμενα για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Πατρίδας. Η βιομηχανία έγινε τώρα η κυριότερη πηγή της σοσιαλιστικής συσσώρευσης και εσόδων από τις εξαγωγές. Είναι ο πρώτος παράγοντας της αποκλειστικής στήριξης στις δυνάμεις μας.
'Οφείλεται στο Κόμμα μας που τη δημιουργία και την ανάπτυξη της βιομηχανίας τη συνέδεσε στενά με την ανάπτυξη και την πρόοδο της γεωργίας και του χωριού στο δρόμο του σοσιαλισμού. Εμμένοντας στη γραμμή που καθόρισε το Κόμμα, η σοσιαλιστική μας γεωργία δυνάμωσε αδιάκοπα και βαδίζει αποφασιστικά στο δρόμο της εντατικοποίησης και της εξασφάλισης υψηλών αποδόσεων. Οι κάμποι με τα εγγειοβελτιωτικά έργα και συστηματοποιημένοι, οι λόφοι και τα βουνά που μετατράπηκαν σε γαίες δημητριακών και σε μεγάλους οπωρώνες, η δημιουργία ενός σύνθετου συστήματος άρδευσης, η αύξηση του αριθμού των ζώων και ο εκσυγχρονισμός της κτηνοτροφίας, η δημιουργία ενός πλατιού δικτύου πάρκων γεωργικών μηχανών, να, λοιπόν, μερικά από τα επιτεύγματα που έκαμαν να αλλάξει ριζικά η όψη της γεωργίας μας.
Την ισχύ της σοσιαλιστικής μας γεωργίας και τις προόδους της μαρτυρεί και το γεγονός που παρά τη μεγάλη φετινή ξηρασία, πήραμε παραγωγή σταριού και καλαμποκιού μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά της περιόδου μετά την απελευθέρωση. Η γεωργία εξασφαλίζει τώρα κατά τρόπο ανεξάρτητο τη διατροφή του πληθυσμού, τις πρώτες ύλες για την ελαφρά και επισιτιστική βιομηχανία, καθώς και σημαντικούς πόρους συσσώρευσης συναλλάγματος. Το σοσιαλιστικό μας χωριό είναι καλά κατοικημένο και ανθίζει, ο τρόπος ζωής του χωριού πλησιάζει όλο και περισσότερο τον τρόπο ζωής στην πόλη.
Έχει δημιουργηθεί ευρύ σύστημα σιδηροδρομικών μεταφορών, που εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα, δημιουργήθηκαν πολυάριθμα πάρκα αυτοκινήτων και ένας εμπορικός στόλος που δυναμώνει συνεχώς. Το σύστημα αυτό ενίσχυσε τον ενιαίο χαρακτήρα της οικονομίας και δραστηριοποίησε πολύ την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.
Η ανάπτυξη της οικονομίας, η άνοδος της υλικής, διανοητικής και πνευματικής ζωής, συνοδεύτηκαν και υποστηρίχτηκαν από μια πραγματική επανάσταση στο πεδίο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, της κατάρτισης στελεχών, της επιστήμης και της τεχνικής. Οι άνθρωποί μας, καθοδηγούμενοι από το Κόμμα, δεν χώρισαν ποτέ τη δουλειά και τη δραστηριότητά τους από τη μεγάλη υπόθεση της διασφάλισης των σοσιαλιστικών καταχτήσεων, της ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της αγαπημένης μας Πατρίδας.
Τέσσερα χρόνια πριν, στις παραμονές των Εκλογών, για την περασμένη νομοθετική περίοδο, καταγγείλαμε δημόσια την προδοσία των κινέζων ρεβιζιονιστών και την αντιαλβανική τους δράση. Οι εχθροί έλπιζαν ότι η σοσιαλιστική Αλβανία θα γονάτιζε και θα ζητούσε βοήθεια στο εξωτερικό. Απότυχαν όμως στους λογαριασμούς τους. 'Υπήρξαν και άνθρωποι αμερόληπτοι που νόμισαν ότι εμείς δε θα τα καταφέρναμε χωρίς βοήθεια και ξένες πιστώσεις.
Ο χρόνος απέδειξε ότι η Αλβανία ούτε λύγισε, ούτε γονάτισε, αλλά βάδισε μπροστά με το μέτωπο ψηλά, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις και χωρίς τη βοήθεια κανενός, μάλιστα προχωρήσαμε πιο γρήγορα και πήγαμε πιο πέρα. Καλύτερα όμως γι’ αυτό μιλούν τα γεγονότα.
Στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν τέθηκαν σε εκμετάλλευση δεκάδες έργα στον τομέα της βιομηχανίας, της γεωργίας, των μεταφορών και κοινωνικά και πολιτιστικά έργα. Στην νομοθετική περίοδο που πέρασε τέθηκαν σε λειτουργία ο υδροηλεκτρικός σταθμός «Φως του Κομματος» στη Φίερζα, η δεύτερη υψικάμινος, το συγκρότημα κοκ και το εργοστάσιο πυρίμαχων υλικών στο μεταλλουργικό εργοστασιακό συγκρότημα «Ατσάλι του Κόμματος», το εργοστάσιο σιδηροχρωμίου στο Μπουρέλι, το εργοστάσιο τήξης χαλκού στο Λάτσι, η σιδηροδρομική γραμμή Λατσι-Σκόντρα, η επέκταση και αύξηση στο διπλάσιο της παραγωγικής ικανότητας του εργοστασιακού συγκροτήματος ζάχαρης στο Μαλίκι, η οικοδόμηση οχτώ μεγάλων υδατοδεξαμενών άρδευσης, όπως αυτές του Γκιάντσι στην Κορυτσά και της Τατίζα στα Τίρανα, του Ίζβόρ στο Τεπελένι κλπ, η ανέγερση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και πάνω από 53 χιλιάδες διαμερίσματα κατοικίας και σπίτια στις πόλεις και τα χωριά, όπου στεγάστηκαν 250 και πλέον χιλιάδες κάτοικοι.
Μόνο κατά τα τέσσερα περασμένα χρόνια μπήκαν στη δουλειά περίπου 160 χιλιάδες άτομα, απασχολώντας έτσι όλες τις καινούργιες δυνάμεις. Τα δημοσιονομικά μας ενίσχυσαν τη σταθερότητά τους κάνοντας δυνατό ώστε για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, για την ανάπτυξη της παιδείας και της υγιεινής. για το ευρύ σύστημα των κοινωνικών ασφαλίσεων και των συντάξεων και για άλλες κοινοτικές ανάγκες, να χρησιμοποιηθούν περίπου το 40 τα εκατό από τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού. Στη σοσιαλιστική Αλβανία δεν υπάρχει ανεργία, δεν υπάρχει πληθωρισμός. δεν υπάρχουν φόροι και τέλη επί του πληθυσμού. Τα Ενοίκια κατοικίας είναι πολύ χαμηλά.
Η νέα ελάττωση τιμών σε μια σειρά είδη πλατιάς κατανάλωσης και στις κοινωνικές υπηρεσίες είναι μια άλλη απόδειξη της φροντίδας του Κόμματος για την ευημερία του λαού, απόδειξη της δύναμης της οικονομίας και της προώθησης σε σωστό δρόμο των οικονομικών και κοινωνικών προτσές στη σοσιαλιστική μας χώρα.
Τα αποτελέσματα που πετύχαμε γίνονται ακόμα πιο χειροπιαστά, αν πάρουμε υπόψη μας ότι σ’ όλες τις καπιταλιστικές και ρεβιζιονιστές χώρες έχει σημειωθεί μεγάλη οικονομική ύφεση, πτώση της παραγωγής, ανεργία, ύψωση των τιμών, μεγάλος πληθωρισμός και πτώση του βιοτικού επιπέδου.
Η σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση είναι στην ουσία η ίδια όπως κάθε άλλη προηγούμενη κρίση. Οι κρίσεις, όπως εξηγεί ο Μαρξ και όπως το αποδείχνει η ιστορία, είναι αναπόφευκτα φαινόμενα του καπιταλιστικού συστήματος. Το καινούργιο στη σημερινή κρίση είναι ότι αυτή έδειξε τη χρεωκοπία των αστικών και ρεβιζιονιστικών θεωριών και πράξεων που επινοήθηκαν για την αποτροπή των κρίσεων. Αποδείχτηκε στην πράξη ότι η ενθάρρυνση της παραγωγής μέσω της τεχνητής αύξησης της εσωτερικής κατανάλωσης, μετατρέποντας όλους τους ανθρώπους σε χρεοφειλέτες των μονοπωλίων, εγκυμονούσε ολέθριες συνέπειες για όλη τη χώρα. Έπεσαν και οι κούφιες καυχησολογίες για άνοδο του βιοτικού επιπέδου με δανεικά χρήματα, όπως στη Γιουγκοσλαβία, όπου ο κόσμος είναι αναγκασμένος να περάσει αυτό το χειμώνα χωρίς θέρμανση και με μεγάλες ελλείψεις στα είδη πλατιάς χρήσης και πρώτης ανάγκης.
Και η στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης στις ξένες πιστώσεις, που διατυμπανίστηκε ένα διάστημα, τόσο στη Δύση όσο και στην 'Ανατολή, σαν δρόμος σωτηρίας για την ανθρωπότητα, αποδείχτηκε ότι ήταν μια στρατηγική του ιμπεριαλισμού και των μεγάλων βιομηχανικών χωρών για την υποδούλωση των φτωχών και αδύνατων χωρών.
Μεγάλες πρόοδες σημειώθηκαν στον τομέα των γραμμάτων και του πολιτισμού, της τεχνικής και της επιστήμης. Η μεγάλη φροντίδα που έδειξε το Κόμμα σ’αυτούς τους τομείς, καθώς και οι προσπάθειες που κατέβαλε η λαϊκή eξουσία για την ανάπτυξή τους απέδωσαν λαμπρά αποτελέσματα. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι από τα πιο προηγμένα στον κόσμο, από τα πιο δημοκρατικά και τα πιο λαϊκά. Στα παιδιά μας, όπου κι αν βρίσκονται, δημιουργήθηκε η δυνατότητα να φοιτούν στο οχτατάξιο σχολείο. Σχολεία μέσης εκπαίδευσης έχουν ανοίξει και στο χωριό, όπου φοιτούν ολοένα και πιο μεγάλος αριθμός μαθητών. Έχουν δημιουργηθεί παντού πολλές δυνατότητες για φοίτηση στα σχολεία μέσης και ανώτατης εκπαίδευσης χωρίς απόσπαση από τη δουλεία.
Μια υγιής στο περιεχόμενο και ποικίλη στη μορφή της λογοτεχνική και καλλιτεχνική δημιουργία πλουτίζει την πνευματική ζωή των ανθρώπων μας. Η λογοτεχνία, η μουσική, οι εικαστικές τέχνες, το φιλμ, το θέατρο, η τηλεόραση κ.α., καθοδηγούμενα από το Κόμμα, κάνουν μεγάλη δουλειά πολιτικής και ιδεολογικής διαπαιδαγώγησης και παίζουν σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση του σοσιαλιστικού χαρακτήρα των ανθρώπων μας, στην εμφύτευση των κανόνων της κομμουνιστικής ηθικής.
Το Κόμμα αφιέρωσε ιδιαίτερη προσοχή στην αφομοίωση και την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνικής στη χώρα μας. Μ’όλο που η παράδοση σ’αυτούς τους τομείς ήταν ελάχιστη, η φροντίδα αυτή του Κόμματος έδωσε ατούς ταλαντούχους και διψασμένους για γνώσεις ανθρώπους μας τη δυνατότητα να μαθαίνουν και να εφαρμόζουν με αρμοδιότητα την περίπλοκη τεχνική που απαιτεί η γρήγορη και σύγχρονη ανάπτυξη της οικονομίας και των άλλων τομέων. Η ίδρυση ικανού αριθμού ειδικών ινστιτούτων για επιστημονικές μελέτες, η δημιουργία τεχνολογικών γραφείων, πολλών ομίλων μελετών κτλ, μαρτυρούν τη μεγάλη ευρύτητα που πήρε στη χώρα μας η επιστημονική εργασία, καθώς και την ανάγκη που έχει γι'αυτή η οικονομία και όλη η κοινωνία. Ταυτόχρονα το Κόμμα δούλεψε και δουλεύει ώστε οι επιστημονικές μελέτες και μέθοδες στην παραγωγή, στην οργάνωση, ατή διεύθυνση και παντού, να γίνουν μια καθημερινή πρακτική των ανθρώπων μας.
Ζωντανή μαρτυρία της δύναμης της λαϊκής Εξουσίας και της ζωτικότητας του κοινωνικού μας συστήματος είναι και οι μεγάλες αλλαγές στην πρωτεύουσα της αγαπημένης μας Πατρίδας. Αυτά τα χρονιά τα Τίρανα έχουν αλλάξει εντελώς. Ο πληθυσμός της είναι τώρα πάνω από οχτώ φορές μεγαλύτερος από ο,τι στην προαπελευθερωτική περίοδο και το 80 τα εκατό αυτού του πληθυσμού της κατοικεί σε καινούργιες πολυκατοικίες. Μόνον ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης είναι μεγαλύτερος απ'όλο τον πληθυσμό που είχε προπολεμικά η πόλη των Τιράνων. Σήμερα στην πρωτεύουσα εργάζονται και δημιουργούν 70 χιλιάδες εργάτες και εξασφαλίζεται εδώ το ένα πέμπτο της συνολικής βιομηχανικής παράγωγης της χώρας. Όπως τα Τίρανα, έχουν αλλάξει και όλες οι πόλεις και τα χωριά μας.
Με τις προοπτικές που διάνοιξε το 8o Συνέδριο του Κόμματος, ένα μέλλον πιο εύπορο και ευτυχισμένο αναμένει το λαό μας. Η νέα νομοθετική περίοδος της Λαϊκής Βουλής συμπίπτει χρονικώς με την Εφαρμογή του 7ου πεντάχρονου σχεδίου. Κατά την περίοδο αυτή διαθέτουμε όλο το ανθρώπινο δυναμικό, τις υλικές και οικονομικές δυνατότητες να βαδίσουμε μπροστά με αποφασιστικότητα και να πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερα αποτελέσματα σ’όλους τους τομείς. Και σίγουρα, με τη δουλειά και τον ιδρώτα μας, θα έχουμε περισσότερα πετρέλαια και μεταλλεύματα, περισσότερο ατσάλι, ηλεκτρική ενεργεία, σιτηρά και άλλα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, περισσότερα και καλύτερης ποιότητας βιομηχανικά προϊόντα πλατιάς κατανάλωσης.
Η οικονομία μας θα δυναμώσει ακόμα πιο πολύ, η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων θα προωθηθεί παραπέρα, θα οικοδομηθούν εκατοντάδες σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά έργα. Στη βιομηχανία θα προστεθούν μεγάλες μονάδες όπως ο υδροηλεκτρικός σταθμός του Κομάν, το εργοστάσιο ορυκτελαίων, το εργοστάσιο παραγωγής νικελίου και μεταλλικού κοβαλτίου, θα διπλασιαστεί η παραγωγή της μεταλλουργίας σιδηροχρωμίου, θα κατασκευαστούν μερικά εργοστάσια εμπλουτισμού των μεταλλευμάτων καθώς και άλλα για την κατεργασία των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, θα γίνει επέκταση και ανακαίνιση εργοστασιακών συγκροτημάτων υφαντουργίας, πλεκτών, κλπ
Θα αρχίσουν επίσης να οικοδομούνται μερικά σημαντικά έργα της σιδηρομεταλλουργίας και της έγχρωμης μεταλλουργίας, υδροενεργειακά έργα, έργα οικοδομικών υλικών κ.α Κατ’αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί πιο πολύ η βιομηχανία και θα παίξει ακόμα καλύτερα τον αποφασιστικό της ρόλο στη γενική πρόοδο της χώρας.
Η γεωργία θα μπει πιο πλατιά και σε βάσεις επιστημονικές στο δρόμο της Εντατικοποίησης, διανοίγοντας μεγαλύτερες προοπτικές για την αύξηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, για την παραπέρα Ανάπτυξη της σοσιαλιστικής ζωή; στο χωρώ και για το δυνάμωμα της Ανεξαρτησίας της χώρας. Σε μια ολόκληρη περιοχή θα γίνει με προτεραιότητα η εντατικοποίηση της παραγωγής. Μεγάλες επενδύσεις θα γίνουν για τη γή, την άρδευση, τη μηχανοποίηση, για την αύξηση και βελτίωση των φυτειών με οπωροφόρα, εσπεριδοειδή και ελαιόδεντρα.
Όπως ξέρετε, σύμφωνα με το 7ο πεντάχρονο σχέδιο και με την τελευταία Ολομέλεια της Κεντρικής 'Επιτροπής του Κόμματος, θα εφαρμοστεί ένα ολόκληρο πρόγραμμα για την παραπέρα ενίσχυση των μεταφορών μας, δίνοντας προτεραιότητα στις σιδηροδρομικές μεταφορές που επεκτάθηκαν τώρα στις κυριότερες κατευθύνσεις διακίνησης εμπορευμάτων και επιβατών.
Η εκπλήρωση των στόχων για την αύξηση της παραγωγής θα εξασφαλίσει και θα προωθήσει παραπέρα την ευημερία του λαού τόσο στην πόλη όσο και στο χωριό, θα βελτιώνεται συνεχώς ο εφοδιασμός της αγοράς με βιομηχανικά προϊόντα και είδη διατροφής, θα καλυτερέψει η δομή κατανάλωσης της τροφής του λαού, σημαντικές επενδύσεις θα γίνουν για τη στέγαση του πληθυσμού και θα ληφθούν μια σειρά άλλα μέτρα με σκοπό την παραπέρα βελτίωση της ευημερίας του λαού σ'όλες τις απόψεις της ζωής.
Όπως πάντα, στο κέντρο της προσοχής του Κόμματος και του σοσιαλιστικού μας κράτους θα είναι η εκπαιδευτική και πολιτιστική ανάπτυξη των εργαζομένων, η προστασία και η ενίσχυση της υγείας τους. Νέα βήματα θα γίνουν και ατούς διάφορους τομείς της κουλτούρας με σκοπό να επεκταθεί και βαθύνει η δουλειά τους στις μάζες και να συμβάλει καλύτερα στην ολόπλευρη διαπαιδαγώγησή τους.
Στην υπεράσπιση της Πατρίδας, σε κάθε κατάσταση και σε κάθε καιρό, το Κόμμα και η λαϊκή Εξουσία αφιέρωσαν τη μεγαλύτερη προσοχή. Σήμερα η χώρα διαθέτει μια ισχυρή άμυνα που εγγυάται την ελευθερία και την ανεξαρτησία που αποκτήθηκαν με τόσο αίμα και θυσίες. Εγγυάται το ειρηνικό της έργο. Καθήκον μας είναι να ατσαλώσουμε ολοένα και περισσότερο την άμυνα για να είμαστε πάντα σε θέση και σε πλήρη ετοιμότητα να συντρίψουμε κάθε εχθρό που θα επιχειρήσει να θίξει την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία.
Η ενότητα του λαού μας είναι ατσάλινη. Η εσωτερική μας κατάσταση είναι γερή. Αυτό το αποδείχνει και το Διάταγμα του Προεδρείου της Λαϊκής Βουλής, που θα δημοσιευτεί αύριο, με το όποιο δίνεται χάρη ή μειώνεται η ποινή σε αρκετούς φυλακισμένους που είχαν τιμωρηθεί για διάφορα αδικήματα.
Οι εκλογές για τη Λαϊκή Βουλή ήταν πάντα μια Εκδήλωση της σοσιαλιστικής μας δημοκρατίας, του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους μας. Όλοι οι άνθρωποί μας έχουν πάει πάντα με ενθουσιασμό στην ψηφοφορία και όλοι έχουν δώσει την ψήφο τους στους υποψήφιους του Δημοκρατικού Μετώπου, διότι ήταν συνειδητοί και πεπεισμένοι ότι έτσι εκφράζουν την αγάπη τους προς το Κόμμα και την αφοσίωση στη γραμμή του, την υποστήριξη που ομόθυμα δίνουν στη λαϊκή εξουσία, καταδικάζουν τους εχθρούς, εξωτερικούς και εσωτερικούς, εκφράζουν την αποφασιστικότητα να βαδίσουν θαρραλέα και με το μέτωπο ψηλά στο φωτεινό δρόμο του σοσιαλισμού.
Έτσι 'εχει συμβεί στο παρελθόν. Αυτό θα συμβεί και στην τωρινή ψηφοφορία. Η συμμετοχή στις εκλογές και η ψήφος υπέρ του υποψήφιου του Δημοκρατικού Μετώπου είναι έκφραση της πολιτικής και ιδεολογικής ωριμότητας, της ταξικής και πατριωτικής συνείδησης, της ευθύνης για τις τύχες του τόπου.
Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,
Ζούμε σήμερα σε μια διεθνή κατάσταση αρκετά τεταμένη και γεμάτη απειλές και μεγάλους κινδύνους για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία των λαών, καθώς και για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της επιθετικής πολιτικής και των επιθετικών ενεργειών των ιμπεριαλιστικών υπερδυνάμεων και της αναζωπύρωσης των διαφόρων αντιδραστικών, φασιστικών και φιλοπόλεμων δυνάμεων.
Τόσο στις Ενωμένες Πολιτείες της 'Αμερικής, όσο και στη Σοβιετική Ένωση παίρνει υπεροχή μια μιλιταριστική και τυχοδιωκτική γραμμή στην εξωτερική πολιτική, εφαρμόζεται μια στρατηγική των άμεσων στρατιωτικών επεμβάσεων σαν μέσο για την εξασφάλιση του επεκτατισμού και της πολιτικής και οικονομικής ηγεμονίας τους στον κόσμο. Στόχος τώρα αυτής της γενικής επίθεσης των υπερδυνάμεων έγιναν όχι μόνον οι λαοί και οι χώρες που ήταν έξω από τις ζώνες κυριαρχίας τους, αλλά και οι πιο στενοί εταίροι τους στις στρατιωτικές συμμαχίες και τους οικονομικούς συνασπισμούς.
'Ασφαλώς, σ'αυτές τις καταστάσεις, οι λαοί δεν κάθονται με τα χέρια δεμένα. Οι επαναστατικές, πατριωτικές, δημοκρατικές και ειρηνόφιλες δυνάμεις, παντού στον κόσμο, προβάλλουν ανοιχτή και αποφασιστική αντίσταση στην επιθετική κι απάνθρωπη πολιτική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και του σοβιετικού σοσιαλιμπεριαλισμού. Στο Αφγανιστάν, στη Μέση Ανατολή, στο Σαλβαντόρ κλπ, γίνεται ένοπλος αγώνας για την ανάκτηση της καταπατημένης λευτεριάς και της χαμένης ανεξαρτησίας. Ο λαός του 'Ιράν καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να υπερασπίσει την επανάστασή του από τις απειλές και τους εκβιασμούς που κάνουν εναντίον του οι δύο ιπποδυνάμεις. Σ'όλες τις καπιταλιστικές χώρες, χωρίς εξαίρεση, διευρύνθηκε σημαντικά η αντίσταση της εργατικής τάξης για να υπερασπίσει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τα δικαιώματα της εργασίας, κατακτημένα με μακρόχρονους ταξικούς αγώνες. Σε ανώτερο βαθμό και σε μεγαλύτερες διαστάσεις διεξάγεται ο αγώνας σε πολλές χώρες για εθνική κυριαρχία επί των πρώτων υλών και για μια ανεξάρτητη ανάπτυξη.
Αυτοί οι αγώνες και προσπάθειες αποτελούν και εκείνους τους κυριότερους παράγοντες που χτυπούν το παγκόσμιο καπιταλιστικό και ιμπεριαλιστικό σύστημα, που προκαλούν κρίση στις καπιταλιστικές συμμαχίες και οξύνουν τις διιμπεριαλιστικές αντιθέσεις, που φρενάρουν και εμποδίζουν την πραγματοποίηση των υποδουλωτικών και φιλοπόλεμων σχεδίων του ιμπεριαλισμού.
Το Κόμμα και η Κυβέρνηση μας, όπως πάντα, παρακολουθούν με προσοχή τις διάφορες εξελίξεις στον κόσμο και βγάζουν τα ανάλογα συμπεράσματα για τις θέσεις που πρέπει να πάρουν απέναντί τους και που να ανταποκρίνονται στην άμυνα και την ασφάλεια του κράτους και της χώρας μας. Έχουμε υπόψη μας ότι οι καταστάσεις στον κόσμο δε μένουν ποτέ στάσιμες, αμετάβλητες. Βρίσκονται πάντα σε αλλαγή και εξελίσσονται προς το καλό ή προς το κακό, σύμφωνα με το συσχετισμό των ταξικών δυνάμεων στον κόσμο, με την εξέλιξη των διάφορων αντιθέσεων, των κρίσεων κλπ.
Παρατηρούμε τώρα ότι στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια, σαν αποτέλεσμα της ηγεμονιστικής πολιτικής και των ωμών επεμβάσεων των Ενωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Σοβιετικής Ένωσης, δημιουργούνται εντάσεις και νέες συρράξεις, που εκθέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια πολλών χωρών σ'αυτές τις περιοχές.
Οι χώρες της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης είναι πιασμένες στη μέγγενη των δύο υπερδυνάμεων που θέλουν τώρα να τους πάρουν όχι μόνον τον πλούτο τους αλλά και την ψυχή. Δικαιολογημένα οι πλατιές λαϊκές μάζες σε πολλές χώρες ξεσηκώθηκαν σε διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες ενάντια στην εγκατάσταση των αμερικάνικων και σοβιετικών πυρηνικών όπλων και ζητούν επίμονα την απομάκρυνσή τους από τη γηραιά ήπειρό μας. Οι μάζες αυτές συνειδητοποιούν το γεγονός ότι οι υπερδυνάμεις βάζοντας τις χώρες τους κάτω από την πυρηνική τους ομπρέλα, θέλουν να τις κρατούν πάντα υποδουλωμένες πολιτικά και οικονομικά και ότι όλη η Ευρώπη να γίνει κρέας για τα κανόνια για τους Αμερικάνους και τους Σοβιετικούς.
Η αποστολή στο Λίβανο στρατιωτικών μονάδων από μερικές ευρωπαϊκές χώρες, παράλληλα μ'αυτές των 'Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ανεξάρτητα από τις αιτιολογίες που μπορεί να διατυπωθούν, αποτελεί ένα προηγούμενο πολύ επικίνδυνο για άμεσες στρατιωτικές επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις των ανεξάρτητων κρατών. Αυτή η ενέργεια είναι κατά κάποιον τρόπο επαναφορά στην παλιά πολιτική των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων που με το πρόσχημα της «καταστολής των ταραχών» και της «αποκατάστασης της τάξης», έστελναν στρατεύματα σε διάφορες χώρες για να επιβάλουν την κυριαρχία τους.
Η άποψη του Κόμματός μας είναι ότι η ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο ή στη Μέση Ανατολή, η ανάπτυξη και η προκοπή των ευρωπαϊκών κρατών, η υπεράσπιση της κουλτούρας, των παραδόσεων και του πολιτισμού τους, διαφυλάσσονται και δυναμώνουν αποκρούοντας την ηγεμονιστική πολιτική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και του σοβιετικού σοσιαλιμπεριαλισμού, μη δίνοντας σ’αυτούς καμιά δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τους πολιτικούς, οικονομικούς και άλλους δεσμούς που έχουν μ'αυτά για να χτυπήσουν και να επιτεθούν ενάντια στις άλλες χώρες, για να βάλουν σε κίνδυνο τη λευτεριά και την ανεξαρτησία των λαών, την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια.
Την άμυνα των ευρωπαϊκών χωρών, την ελεύθερη και ανεξάρτητη ανάπτυξή τους, την κυριαρχία και την εδαφική τους ακεραιότητα δεν τις κατοχυρώνουν ούτε το Σύμφωνο του Ατλαντικού, ούτε αυτό της Βαρσοβίας, ούτε οι εγκατεστημένες σε διάφορες χώρες στρατιωτικές βάσεις, ούτε και τα πυρηνικά όπλα των υπερδυνάμεων. Κατοχυρώνονται μόνο διαλύοντας αυτά τα σύμφωνα και στέλνοντας στα σπίτια τους τους αμερικάνους και σοβιετικούς στρατιώτες, σπάζοντας και συντρίβοντας τα πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά δεσμά, με τα οποία η Ουάσιγκτον και η Μόσχα έχουν δέσει την Ευρώπη.
Ένα τέτοιο πράγμα πρέπει να γίνει και στα Βαλκάνια, όπου οι υπερδυνάμεις επωφελούμενες από τις δύσκολες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν σε κάποια χώρα, άρχισαν να κινούνται, να ασκούν διάφορες πιέσεις και να ζητούν νέες εκχωρήσεις σε όφελός τους. Η ειρήνη και η ασφάλεια στα Βαλκάνια απειλούνται από την παραχώρηση στρατιωτικών βάσεων ή διάφορων διευκολύνσεων στις Ενωμένες Πολιτείες της 'Αμερικής και στη Σοβιετική Ένωση, απειλούνται από το μπάσιμο ως το λαιμό σε χρέη στις υπερδυνάμεις, πράγμα που συνεπάγεται πολλούς κινδύνους όχι μόνο για την ανεξαρτησία αυτής της ίδιας χώρας που έχει αυτά τα χρέη. Αλλά και για τους γείτονές της. Είναι γνωστό ότι, όταν βάζεις το ταπίον σαν ενέχυρο και δεν έχεις να πληρώσεις στο δανείζοντα, έρχεται μια μέρα που αυτός σού παίρνει όχι μόνο το σπίτι αλλά και το σπιτό-τοπο.
Οι λαοί των Βαλκανίων τράβηξαν πολλά στο παρελθόν και δε θέλουν να αλλάξει ο χάρτης της χερσονήσου μας προς όφελος αυτής ή της άλλης υπερδύναμης. Γι’αυτό τα βαλκανικά κράτη δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση και κατ’ουδένα τράτο να επιτρέψουν στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να μπουν στα Βαλκάνια, να διαταράξουν την ειρήνη και την ασφάλεια των χωρών τους.
Πολύ ανησυχαστική έγινε σήμερα η κατάσταση στη Μέση 'Ανατολή. Η νέα επίθεση του Ισραήλ ενάντια στο Λίβανο που οργανώθηκε, χρηματοδοτήθηκε και υποκινήθηκε από τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές, δημιούργησε άμεσους κίνδυνους και απειλές, όχι μόνο για τους λαούς της γύρω περιοχής, αλλά και για έναν πιο ευρύ χώρο.
Το Ισραήλ, επωφελούμενο από τη μεγάλη αμερικάνικη βοήθεια και από τις διχόνοιες των αραβικών λαών, έχει λύσει το ζουνάρι και ζητά να καταστρέψει τη μια μετά την άλλη όλες εκείνες τις χώρες που δε συμβιβάζονται με την αρπαγή των Αραβικών εδαφών και με τη γενοκτονία σε βάρος του πολύπαθου παλαιστινιακού λαού.
Την επεκτατική πολιτική και δράση του Ισραήλ σε βάρος των Αράβων την ενθαρρύνει και την ευνοεί και η πολιτική της Σοβιετικής Ένωσης, τα παζαρέματα και οι συνωμοσίες της στα παρασκήνια σε βάρος των αραβικών λαών.
Ύστερα από το Κάμπ Ντέιβιντ το 'Ισραήλ επετέθηκε στο Λίβανο. Τώρα ζητάει την υποταγή της Ιορδανίας και απειλεί με πόλεμο τη Συρία. Αύριο τίνος θα 'ρθει η σειρά, του Ιράκ, της Σαουδικής 'Αραβίας, του Ιράν; Τα αμερικάνικα και τα ισραηλινά επιτελεία γι’αυτό σκέφτονται και δουλεύουν. Θα επιτρέψουν όμως οι γενναίοι αραβικοί λαοί στο Ισραήλ και στον αμερικάνικο πάτρωνά του να αλωνίζουν ασύδοτα σε βάρος τους; Θα μείνουν άραγε αυτοί οι λαοί έτσι διαιρημένοι να τους τσακίζουν και να τους καταπιέζουν έναν έναν, όπως και κάνουν;
'Εμείς πιστεύουμε ότι δε θα συμβεί αυτό. Οι αραβικοί λαοί είναι λαοί φιλελεύθεροι και με πανάρχαιες αγωνιστικές παραδόσεις, λαοί που έχουν δώσει στην ανθρωπότητα έναν ολόκληρο πολιτισμό. Αυτοί θα βρουν οπωσδήποτε δυνάμεις για να ενωθούν και να σταματήσουν τους σιωνιστές επιδρομείς να αρπάζουν τα αραβικά εδάφη και να εξοντώνουν τους ανθρώπους τους. Όσο κι αν διαρκέσει ο αγώνας, όσο μεγάλες κι αν είναι οι δυσκολίες και όσο πολλές κι αν είναι οι θυσίες που θα χρειαστούν, η νίκη θα είναι δική τους. Με το μέρος τους είναι το δίκιο, μαζί τους είναι όλη η προοδευτική ανθρωπότητα. Ο λαός μας ήταν πάντα στο πλευρό των αδελφών αραβικών λαών και της δίκαιης υπόθεσης τους, στο πλευρό του ηρωικού παλαιστινιακού λαού. Και στο μέλλον, ο δίκαιος αγώνας των Αράβων και των Παλαιστίνιων θα εχει την πλήρη και ανεπιφύλακτη υποστήριξη του Αλβανικού λαού.
Στη Λατινική 'Αμερική τον τελευταίο καιρό, προπαντός ύστερα από την άνοδο του Ρήγκαν στην εξουσία, παρατηρείται ένταση της αμερικάνικης επέμβασης, καθώς και των ραδιουργιών των Σοβιετικών. Στην επίθεση αυτή οι λαοί της Λατινικής Αμερικής απαντούν εντείνοντας την αντίσταση εναντία στα ιμπεριαλιστικά υποδουλωτικά σχέδια. Ο αλβανικός λαός υποστήριξε και υποστηρίζει αυτό τον αγώνα των λατινο-αμερικάνικων λαών, πράγμα που εκφράστηκε και στην περίπτωση της σύρραξης για τις Μαλβίνες, όπου εμείς υποστηρίζουμε τα αναπαρνητα δικαιώματα του Αργεντινού λαού.
Ο αγώνας τον λαού μας για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, για την προάσπιση της λευτεριάς και της ανεξαρτησίας είναι σε όφελος καθώς και ενεργός υποστήριξη για τον αγώνα που διεξάγουν οι λαοί ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την αντίδραση. Ταυτόχρονα, τον αγώνα των λαών για λευτεριά και ανεξαρτησία, εμείς τον βλέπουμε σαν δικό μας αγώνα, σαν μια μεγάλη υποστήριξη για την υπόθεσή μας.
Σύντροφοι,
Στό 8ο Συνέδριο του Κόμματος έχουν καθοριστεί και εκφραστεί ξεκάθαρα οι αρχές που διέπουν την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, καθώς και οι θέσεις μας απέναντι στα σημερινά μεγάλα διεθνή προβλήματα, απέναντι σε ιδιαίτερες χώρες, καθώς και απέναντι στις διάφορες πολιτικές δυνάμεις και κινήματα στον κόσμο. Η πολιτική αυτή, όπως στο παρελθόν, έτσι και σήμερα έχει την πλήρη υποστήριξη του λαού μας, γιατί εκφράζει τις σκέψεις και τους πόθους του, υπερασπίζει τα ύψιστα συμφέροντα της Πατρίδας.
Ο λαός μας υποστηρίζει την πολιτική αυτή, γιατί είναι μια πολιτική εντελώς ανεξάρτητη, που δεν επηρεάζεται από κανέναν εξωτερικό περιορισμό, οποιασδήποτε φύσης. Η φωνή της 'Αλβανίας στις διεθνείς σχέσεις είναι μόνον φωνή δική της. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τη φωνή της την ακούν, την εκτιμούν και την υπολογίζουν.
Οι θέσεις μας είναι γνωστές. 'Εμείς έχουμε πει και πάλι λέμε ότι σε καμιά προσέγγιση και σε καμιά συνδιαλλαγή δε θα έλθουμε με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και το σοβιετικό σοσιαλιμπεριαλισμό, που είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί μας και εχθροί όλων των λαών. Θα αποκρούσουμε με αποφασιστικότητα τις ηγεμονιστικές τους επιδιώξεις και θα ξεσκεπάζουμε συνεχώς τα επιθετικά τους σχέδια. Η άποψη μας είναι, και η ζωή την έχει δικαιώσει, ότι α αγώνας και ο μη συμβιβασμός με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και το σοβιετικό σοσιαλιμπεριαλισμό αποτελούν μια απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαφύλαξη της λευτεριάς και της ανεξαρτησίας της Πατρίδας, της προόδου στο σοσιαλιστικό μας δρόμο.
Με τις άλλες χώρες, ανεξάρτητα από το κοινωνικό τους σύστημα, όπως με τη Γαλλία, με τις Σκανδιναβικές χώρες, με την 'Ελβετία, το Βέλγιο, την 'Ολλανδία κ.ά., είμαστε για ομαλές σχέσεις, πάνω στη βάση της μη επέμβασης, της ισοτιμίας και του αμοιβαίου συμφέροντος. Είμαστε υπέρ της θέσης ότι οι σχέσεις αυτές πρέπει να εξυπηρετούν την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη των δύο πλευρών, να εξυπηρετούν το δυνάμωμα της φιλίας ανάμεσα στους λαούς και τα κυρίαρχα κράτη, ταυτόχρονα δε και τα συμφέροντα της διαφύλαξης και ενίσχυσης της ειρήνης στον κόσμο.
Η χώρα μας ήταν και είναι υπέρ της ανάπτυξης τον διεθνούς εμπορίου, που το θεωρεί σαν ωφέλιμο και αναγκαίο μέσο για κάθε χώρα. Εμείς όμως ζητούμε απ’όλους τους συνεταίρους μας να βασίζεται αυτό μόνο στο αμοιβαίο συμφέρον και στην πλήρη ισοτιμία, να είναι απαλλαγμένο από κάθε πίεση και διάκριση. Κι ακόμα περισσότερο εμείς δε δεχόμαστε οι εμπορικές σχέσεις να χρησιμοποιούνται σαν μέσο για επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ή για την επιβολή ξένων για μας πολιτικών και ιδεολογικών αντιλήψεων. Για μας το εμπόριο, είναι εμπόριο, δηλαδή ελεύθερη και ίση ανταλλαγή εμπορευμάτων και δεν το μπερδεύουμε ποτέ με τη λήψη πιστώσεων, που είναι εντελώς άλλο πράγμα.
Η σοσιαλιστική Αλβανία, οι άνθρωποι μας έχουν μεγάλη εκτίμηση για τα προοδευτικά επιτεύγματα κάθε χώρας στην κουλτούρα, στην επιστήμη και την τεχνική, για όλες εκείνες τις αξίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την πρόοδο της ανθρωπότητας. Γι’αυτό είμαστε υπέρ των κανονικών πολιτιστικών ανταλλαγών με τις άλλες χώρες, για να γνωρίζουμε αμοιβαία τις προοδευτικές και δημοκρατικές επιτεύξεις στον τομέα αυτό, χωρίς διακρίσεις και χωρίς προκαταλήψεις.
Ιδιαίτερη προσοχή, όπως είναι φυσικό, η χώρα μας αφιερώνει στις σχέσεις με τα γειτονικά κράτη. Αυτό που ενέπνεε και εμπνέει αυτή τη στάση είναι η επιθυμία να ζούμε σε καλή γειτονία, να εχουμε πάντα ωφέλιμες σχέσεις και να φτιάξουμε μια κανονική συνεργασία, που να στηρίζεται στις αρχές της πλήρους ισοτιμίας και της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων, του σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και της μη παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας, των ανταλλαγών με βάση το αμοιβαίο συμφέρον.
Με ιόν ιταλικό λαό εμείς έχουμε καλές σχέσεις και δεν τον μπερδεύουμε με τους φασίστες του Μουσολίνι που μας έκαψαν και μας μακέλεψαν. Στις σημειώσεις από τον καιρό του πολέμου διαβάζω με ικανοποίηση τα λόγια που μού είπε, όταν συναντηθήκαμε στο χωριό Άρμπάνα, κοντά στα Τίρανα, ο στρατηγός στρατιάς Αζζι, ο οποίος, μετά τη συνθηκολόγηση του μουσσολινικού στρατού, μαζί με τη στρατιά του παραδόθηκε στην πίστη του Παρτιζάνικου Γενικού Επιτελείου μας και του αλβανικού λαού·: «Είμαστε ευγνώμονες στο λαό και στους αλβανούς παρτιζάνους που έσωσαν και στέγασαν χιλιάδες στρατιώτες μου, παιδιά του ιταλικού λαού. Εγώ και ο ιταλικός λαός δε θα ξεχάσουμε αυτή τη γενναιοδωρία. Ώσπου να πεθάνω θα είμαι φίλος του αλβανικού λαού», συνέχισε να μού λέει ο στρατηγός Άζζι. Και τέτοιος στάθηκε ώσπου πέθανε.
Τα καθεστώτα των δύο χωρών μας είναι αντίθετο, εμείς έχουμε τους δικούς μας νόμους και τρόπο ζωής, η Ιταλία έχει τους δικούς της. Ωστόσο, έχουμε ομαλές εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με την Ιταλία, τις όποιες είμαστε πρόθυμοι να τις διευρύνουμε σύμφωνα με το αμοιβαίο όφελος και χωρίς επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις ο ένας του άλλου. Όποια Ιταλική κυβέρνηση θεωρεί ασύμφορές τις σχέσεις αυτές, μπορεί να κάμει όπως θέλει. Εμάς αυτό δε μας χαλάει πολύ δουλειά. Εμείς όμως σκεφτόμαστε το αντίθετο, ότι οι σχέσεις είναι ωφέλιμες για τα δύο μέρη. Εμείς δεν είμαστε χώρα απομονωμένη και κλειστή. Έχουμε τί να πουλήσουμε στην 'Ιταλία και τί να αγοράσουμε τοις μετρητοίς απ'αυτή, όπως και από πολλά άλλα κράτη.
Με τον ιταλικό λαό, μας συνδέει επίσης μια ένδοξη αρμπερέσικη κοινότητα. Τόσο εμείς, όσο και οι Ιταλοί δεν πρέπει να ξεχνούμε τα καλά λόγια και τη μεγάλη εκτίμηση του Γαριβάλδη για τους Αλβανούς και για τους Αρμπερέσηδες.
Οι Αρμπερέσηδες ζουν από πέντε αιώνες στην Καλαβρία και στη Σικελία. Η κοινότητα αυτή έδωσε στην Ιταλία και στην Αλβανία έξοχους άνδρες. Ζώντας σε φιλία ανάμεσα στον ιταλικό λαό, οι Αρμπερέσηδες διαφύλαξαν στους αιώνες τα ήθη και έθιμα και την αλβανική γλώσσα. Η κοινότητα αυτή που μας προσεγγίζει με τον Ιταλικό λαό, είναι ένας παράγοντας φιλίας.
Ο αλβανικός λαός και ο τούρκικος λαός αγαπούν πολύ ο ένας τον άλλον. Εμείς με κανέναν δεν κάνουμε «διπλωματικό έρωτα». Ο Αλβανός δεν έχει τέτοιο συνήθιο, αλλά, όταν δίνουμε το λόγο μας, τον κρατούμε και δεν πάμε κατά πούθε φυσάει ο άνεμος. Εμείς καταδικάζουμε όποιον καταπατάει τη φιλία και την καλοπιστία μας. Με τον αδελφό τούρκικο λαό ποτέ δεν έχει κλονιστεί η μεγάλη και ειλικρινής φιλία που μας συνδέει. Οι διάφορες μορφές του τουρκικού καθεστώτος δεν κλόνισαν ποτέ αυτή τη φιλία, γιατί βασίζεται στα αγαθά αισθήματα των λαών μας, βασίζεται σ’εκείνους τους αδελφικούς δεσμούς και σχέσεις αίματος των εκατοντάδων χιλιάδων Αλβανών, που ζουν, εργάζονται, παντρεύονται, κάνουν παιδιά, πεθαίνουν και θάβονται στο ίδιο χώμα με τους Τούρκους.
Εμείς έχουμε τιμήσει και τιμούμε με σεβασμό τον μεγάλο ηγέτη του τουρκικού λαού, το Μουσταφά Κεμάλ 'Ατατούρκ, που, σαν έξοχος δημοκράτης, κατάργησε την οθωμανική αυτοκρατορία και το χαλιφάτο και δημιούργησε τη νέα δημοκρατική Τουρκία. Ας πάρουν παράδειγμα από τον Κεμάλ Ατατούρκ, που έκοψε με το σπαθί το «γόρδιο δεσμό» της οθωμανικής αυτοκρατορίας, όλοι αυτοί οι ψευτοδημοκράτες και ψευτοσοσιαλιστές που καταπιέζουν τους λαούς, που ποδοπατούν τα δικαιώματά τους και που διατηρούν στη ζωή την αποικιοκρατία ζαχαρώνοντάς τη με πομπώδικα λόγια. Εμείς επιθυμούμε να σφυρηλατούμε συνεχώς τη φιλία με τον τούρκικο λαό και να την αναπτύσσουμε παραπέρα σε κάθε τομέα.
'Εμείς αγαπούμε και εκτιμούμε τον Ελληνικό λαό, γιατί κι αυτός τρέφει τα ίδια φιλικά αισθήματα απέναντι στον αλβανικό λαό. Είμαστε ειλικρινείς ο ένας προς τον άλλο. Κανένας δε θέλει το κακό του άλλου, αλλά θέλει το καλό του. Αυτοί είναι ιστορικοί δεσμοί ζυμωμένοι με το κοινό αίμα ενάντια στους ίδιους καταχτητές. Εμείς δε μπερδεύουμε τα αισθήματα του ελληνικού λαού με εκείνα των σωβινιστών.
Τις σχέσεις φιλίας που έχουμε με τον Ελληνικό λαό θα τις αναπτύξουμε παραπέρα. Τους αλβανούς καπετάνιους της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που πολεμούσαν κάτω από τη διοίκηση του Υψηλάντη, ο Ελληνικός λαός τους χαρακτηρίζει «αρβανίτες παινεμένοι και αρβανίτες παλληκάρια» (1). Ο Καποδίστριας και οι ρώσοι τσάροι, οι σέρβοι κράληδες και οι μολδαβοί βοϊβόδες πρόδωσαν την Ελληνική Επανάσταση, οι Αρβανίτες όμως με το Μάρκο Μπότσαρη επικεφαλής, με τον 'Αλή Πασά Τεπελενλή και με τους Τσαπαραίους, στάθηκαν σ’αυτή πιστοί μέχρι θανάτου.
Η κυβέρνηση της Λαϊκής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της 'Αλβανίας, και οι Ελληνικές κυβερνήσεις, δεξιές, της Νέας Δημοκρατίας ή σοσιαλιστικές, τη φιλία ανάμεσα στον Αλβανικό και τον Ελληνικό λαό την έχουν θεωρήσει πάντα σαν μια πολιτική αναγκαιότητα. Δυστυχώς όμως και χωρίς κανένα λόγο, από 40 χρόνια τώρα διατηρείται στην Ελλάδα ο λεγόμενος «νόμος της εμπόλεμης κατάστασης με την Αλβανία», ένας νόμος παράλογος, αβάσιμος, που τον καταδικάζουν και ο ελληνικός λαός, και αλβανικός λαός, και η παγκόσμια κοινή γνώμη. Κάθε λογικός και ρεαλιστής άνθρωπος στην Ελλάδα καταλαβαίνει ότι ίνας τέτοιος νόμος εμποδίζει τη συντόμευση των δρόμων για μια ανάπτυξη ακόμα πιο φιλική στην κατεύθυνση της Άρτας, Πρέβεζας, Γιαννίνων, καθώς και όλης της Ελλάδας.
Ούτε είχα κατά νου μου να μιλήσω σήμερα για τις σχέσεις μας με τη Γιουγκοσλαβία, γιατί τις επίσημες θέσεις μας απέναντι σ'αυτή τη χώρα τις έχουμε εκφράσει χιλιάδες φορές και εμμένουμε στα όσα έχουμε πει. Υποχρεώνομαι όμως να μιλήσω, επειδή οι ηγέτες του Βελιγραδίου όχι μόνον έκαναν κουφά αυτιά στα όσα έχουν υπογραμμίσει το Κόμμα και η Κυβέρνηση μας. Αλλά με όλα τα προπαγανδιστικά και διπλωματικά μέσα έχουν σηκώσει μια ολόκληρη εκστρατεία συκοφαντιών και επιθέσεων ενάντια στη σοσιαλιστική Αλβανία και ενάντια στην πολιτική της που είναι ξεκάθαρη σαν το φως του ήλιου. Πάνε τώρα 40 ολόκληρα χρόνια, για να μη αναφερθώ πιο πέρα, που οι ηγέτες του Βελιγραδίου παρακινούν τους Σλάβους του Νότου και ιδιαίτερα τους Σέρβους, να ζουν πάντα σε εχθρότητα με τους Αλβανούς που κατοικούν στα εδάφη τους στη Γιουγκοσλαβία καθώς και με την ανεξάρτητη και σοσιαλιστική Αλβανία. Η εχθρότητα αυτή απέναντι στους Αλβανούς, ο άγριος αυτός σοβινισμός, αυτή η περιφρόνηση, αύτη η τάση και αυτές οι ασυγκράτητες ορέξεις για να προσαρτήσουν την Αλβανία, είναι αταβιστικό σ'αυτούς. Αυτό που κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο το ζήτημα είναι το ότι οι άλλοι σλαβικοί λαοί του Νότου, δεν έχουν το θάρρος να σταματήσουν αυτό το κύμα αγριότητας.
Τον καιρό του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα εμείς αγαπούσαμε ειλικρινά τους Γιουγκοσλάβους, τον Τίτο τον έχουμε εκτιμήσει και τιμήσει περισσότερο απ'ότι του άξιζε. Στείλαμε μεγάλες παρτιζάνικες μονάδες, που πολέμησαν πλάϊ πλάϊ με τις γιουγκοσλάβικες και τις αλβανικές κοσοβάρικες παρτιζάνικες μονάδες στη νότια και κεντρική Γιουγκοσλαβία. Εκατοντάδες και εκατοντάδες ηρωικοί γιοί και θυγατέρες της Αλβανίας σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν για την απελευθέρωση της Γιουγκοσλαβίας, και μας βγαίνει τώρα ένας σκύλος σέρβικος, ονόματι Σινάν Χασάνι, που ρίχνει λάσπη πάνω στα αίμα τους. Φτάνει μάλιστα μέχρι το σημείο να λέει ότι είναι οι Γιουγκοσλάβοι που ίδρυσαν το Κόμμα μας, που οργάνωσαν τον 'Αλβανικό Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα και ότι έδωσαν, λέει, το καθετί στην Αλβανία. Αλλά ας αλυχτάει, αυτός γι’αυτή τη δουλειά πληρώνεται.
Ο Τίτο και συντροφιά, τόσο πριν όσο και μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλώ, έχουν αρνηθεί πάντα το φιλικό μας χέρι και έκαναν το πάν για να το κόψουν. Επί 40 χρόνια συνέχεια ο Τίτο και οι διάδοχοι του, ανοιχτά και με τους κρυφούς πράκτορές τους, έχουν σκαρώσει συνεχώς συνωμοσίες για να καταστρέψουν τη σοσιαλιστική Αλβανία, για να καταστρέψουν το Κόμμα μας, για να εξοντώσουν τους κυριότερους συντρόφους της ηγεσίας. Αυτό επιχείρησαν να κάνουν με τον παλιό πράκτορά τους τον προδότη Μεχμέτ Σέχου. Όλες όμως οι συνωμοσίες τους απέτυχαν και πάντα θα αποτυχαίνουν.
Άλλοτε, ο σέρβος κράλης Καραγιώργεβιτς, με τις μεγαλορώσικες συμμορίες του Βράνγκελ, έφερε στην Αλβανία τον πράκτορά του, το συμμορίτη 'Αχμέτ Ζώγου, ο οποίος σαν μεγάλος προδότης της Πατρίδας, για τη βοήθεια αυτή, έκαμε στη Γιουγκοσλαβία δώρο το Σέν Ναούμ του Πόγκραντετς και το Βερμός. Αυτό θέλουν να κάνουν και σήμερα οι ηγέτες του Βελιγραδίου με τις συμμορίες εγκληματιών και τρομοκρατών κάποιου αλήτη, λαθρεμπόρου όπλων και ναρκωτικών και σωματεμπόρου, του Λέκα Ζώγου, που, παράδοξα, μια φίλη μας χώρα του παρέχει άσυλο και του επιτρέπει να δίνει συνεντεύξεις στον τύπο και να κάνει εκκλήσεις για την ανατροπή της λαϊκής εξουσίας στην Αλβανία. Εμείς έχουμε αποδειχτικά ότι είναι οι γιουγκοσλάβοι τιτοϊκοί αυτοί που έστειλαν στις ακτές μας την ομάδα συμμοριτών του Τζεβντέτ Μουστάφα, τους όποιους πριν προφτάσουν να πάρουν ανάσα και να ιδούν τον ήλιο της 'Αλβανίας, τους συντρίψαμε αμείλιχτα. Στην κατάλληλη στιγμή, ο κόσμος θα μάθει λεπτομέρειες για το συμβάν και τους σκοπούς της. Επικίνδυνο όμως είναι το ότι οι Γιουγκοσλάβοι, παραβιάζοντας την κυριαρχία δύο φίλων μας χωρών και εν αγνοία τους, προετοίμασαν και έριξαν σε μας εγκληματίες. Να προετοιμάσεις τρομοκρατικές συμμορίες και να τις ρίξεις σε μια άλλη χώρα, είναι μια βαριά εγκληματική πράξη, καταδικάσιμη στην πραχτική των διεθνών σχέσεων.
Εμείς τώρα θέλουμε μόνο να πούμε στους γιουγκοσλάβους τιτοϊκούς: μην παίζετε με τη φωτιά, γιατί, αν αρχίσει η φωτιά, θα καείτε οι ίδιοι σ’αυτή. Όσον αφορά εμάς, εμείς αμυνόμαστε και ξέρουμε να αμυνθούμε, ξέρουμε να πολεμήσουμε και ξέρουμε να νικήσουμε πάνω σε κάθε Εχθρό. 'Εμείς όμως δεν τον θέλουμε αυτό τον σκοτεινό και γεμάτο κινδύνους δρόμο που εσείς ακολουθείτε. Ωστόσο, σε περίπτωση που μας τον επιβάλετε, θα σας απαντήσουμε και εμείς. Εμείς όμως λέμε στους γιουγκοσλάβους ηγέτες να μην πάνε απ'αυτό το δρόμο χωρίς διέξοδο και με πολλούς κινδύνους για τις δύο χώρες μας, για τα Βαλκάνια, ίσως και για την Ευρώπη. Εσείς, νοτιοσλάβικοι λαοί, ευθύνεστε γιατί επιτρέπετε στους μεγαλοσέρβους να ανάβουν τους δαυλούς, αντί να τους κάνετε να λογικευτούν και να τους αναγκάσετε να αλλάξουν δρόμο, να τηρήσουν τις αρχές και τους κανόνες καλής γειτονίας με τη σοσιαλιστική Αλβανία και να αποκαταστήσουν συμπεριφορά κανονική και ειρηνική με τους Αλβανούς που ζουν στη Γιουγκοσλαβία.
Έχουμε την πεποίθηση ότι στους άλλους σλάβικους λαούς του Νότου, συμπεριλαμβανομένων εδώ και των Σέρβων, υπάρχουν προοδευτικά στοιχεία. Εκτός από το δρόμο μιας πολιτικής στροφής στη στάση απέναντι στην Αλβανία και τους Αλβανούς που ζουν στη Γιουγκοσλαβία, άλλος δρόμος λύσης δεν υπάρχει. Εμείς θα συνεχίσουμε το δρόμο που καθόρισε το 8ο Συνέδρια του Κόμματος 'Εργασίας 'Αλβανίας, την κύρια εισήγηση του οποίου οι γιουγκοσλάβοι ηγέτες τη διάβασαν ανάποδα. Οι προτάσεις μας ήταν τόσο συνετές, όσο και διαλλαχτικές. Ενώ ο δικός σας δρόμος είναι με πολλούς κινδύνους για τη Γιουγκοσλαβία, την οποία εμείς τη θέλουμε να μείνει όπως είναι. Εσείς δεν παίρνετε στα σοβαρά τα λόγια μας, που είναι έκφραση των ειλικρινών αισθημάτων του Αλβανικού λαού. 'O κόσμος θα σας καταλογίσει βαριά ευθύνη.
Μερικές κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης και οι Ενωμένες Πολιτείες της Αμερικής παίζουν με τα αισθήματα και με τα συμφέροντα μας. Εμείς τους λέμε ότι δεν μπορούν να παίζουν πια όπως πριν με την Αλβανία και με τα συμφέροντά της. Δεν είναι πια οι παλιοί καιροί, όταν οι τύχες της χώρας μας μπορούσαν να ποδοπατηθούν εύκολα και όταν η Αλβανία παραβιάζονταν και διαμελίζονταν.
Τούς αδελφούς μας Αλβανούς, που ζουν στα εδάφη τους στη Γιουγκοσλαβία, θα συνεχίσουμε όπως πάντα να τους υπερασπίζουμε με όλη τη δύναμη της καρδιάς στα αναγνωρισμένα από το σύνταγμα δικαιώματά τους. Σ’αυτό να μην αμφιβάλουν καθόλου ούτε οι Γιουγκοσλάβοι ούτε και η παγκόσμια κοινή γνώμη. Αυτό είναι πράγμα αναγνωρισμένο από το διεθνές δίκαιο και έτσι ενεργούν όλα τα κράτη που έχουν έξω μειονότητες.
Στο 8ο Συνέδριο του Κόμματος Εργασίας 'Αλβανίας εμείς κάναμε σαφή αυτή τη θέση μας έναντι της Γιουγκοσλαβίας και στη θέση αυτή παραμένουμε αμετακίνητοι: Η κατάλυση και η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας δε θα προέλθει ποτέ από μας. Εμείς είμαστε υπέρ της σταθερότητας της Ομοσπονδίας. Αλλά στους μεγαλοσέρβους, μακεδόνες και μαυροβούνιους σωβινιστές, τα διαλλαχτικά λόγια μας από το ένα αυτί τους μπαίνουν από το άλλο βγαίνουν. Τούς έχουν θολώσει τα μάτια από το σωβινισμό και τη μεγαλομανία. Όταν εμείς τους κάναμε έκκληση για γερή λογική και φρόνηση, αυτοί συνέχισαν την πιο αγρία τρομοκρατία ενάντια στους Αλβανούς που ζουν στα εδάφη τους στη Γιουγκοσλαβία. Έριξαν στις φυλακές χιλιάδες ηρωικά αγόρια και κορίτσια της Κοσόβας, τους οποίους βασανίζουν βάρβαρα και τους έχουν κολλήσει χίλια δύο προσβλητικά επίθετα. Εμείς λέμε στους Γιουγκοσλάβους να απελευθερώσουν τους νέους από τις φυλακές, γιατί ο Αλβανός δεν μπορεί να ανεχτεί επί πολύ τέτοια καταπάτηση της τιμής των γιων και θυγατέρων του και των δικαιωμάτων τους. Να μη κάνουν να ξεχειλίσει το ποτήρι, γιατί η απάντηση μπορεί να είναι με μεγάλους κινδύνους.
Όλη η Κοσόβα και οι αλβανικές περιοχές στη Γιουγκοσλαβίας έχουν τεθεί κάτω από άγρια σοβινιστική στρατιωτική πίεση. Τώρα παίρνει διαστάσεις η «διαφοροποίηση», που σημαίνει σπιουνάρισμα των Αλβανών από τους Αλβανούς σε όφελος των δυνάμεων του σέρβικου σκότους. Οι Κοσοβάροι όμως δεν μπορεί να δεχτούν αυτό το δρόμο του αίσχους, γιατί αυτό οδηγεί σε αδελφοκτονία. Ενώ οι μεγαλοσέρβοι θα γελούν και θα τρίβουν τα χέρια.
Οι Σέρβοι υποκινούν την αντεκδίκηση μεταξύ των Αλβανών. Την Κοσόβα τη σκεπάζει η φτώχια και γεμίζει με τάφους. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν που έχουν τα παιδιά τους. Την αλβανική διανόηση την κοσσίζουν, τη διασύρουν, την ταπεινώνουν, την αφήνουν στους δρόμους. Τέτοιοι διωγμοί δεν έχουν συμβεί παρά μόνο τον καιρό της Ιεράς Εξέτασης. Όχι, ο αλβανικός λαός που ζει στη Γιουγκοσλαβία δε θα επιτρέψει να καταπατηθεί ο,τι το εθνικό του ιερό και όσιο. Ο Αλβανός σ’όποιον καιρό και σ’όποιον τόπο, όταν του καταπατούν τη λευτεριά και τα νόμιμα δικαιώματά του, δεν έσκυψε ποτέ κεφάλι και δεν έδειξε ποτέ τις πλάτες στον εχθρό.
'Εσείς, κύριοι του Βελιγραδίου, στείλατε στην Κοσόβα 60 χιλιάδες σέρβους στρατιώτες για να καταπνίξετε και να σκοτώσετε τους Κοσοβάρους και να εκφοβίσετε τη σοσιαλιστική Αλβανία. Εμείς δε φοβούμαστε. Έτοιμοι είμαστε, στο πόδι σαν ένα σώμα. Εσείς μιλάτε με τη γλώσσα της βίας, τη στιγμή που εμείς προσπαθούμε να μιλήσουμε με τη γλώσσα της λογικής. Αλλά κι εμείς ξέρουμε να μιλήσουμε με τη γλώσσα της βίας.
Η Αλβανία είναι ένας νευραλγικός και στρατηγικός κόμβος. Η Ευρώπη πρέπει αυτό να το έχει υπόψη της. Μερικοί αναγελούν με τις οχυρώσεις μας. Ενώ οι ίδιοι εξοπλίζονται μέχρι τα δόντια και με όλα τα είδη όπλων, άλλοι υποτιμούν τη δύναμη μας. Τόσο το χειρότερο γι’αυτούς. Μερικοί δημοσιογράφοι, που γράφουν για να παίρνουν ρουσφέτια, μερικοί πολιτικάντηδες των καφενείων, με τις «αναλύσεις των στρατηγικών τους σχεδίων» και οι μεγαλοσέρβοι, κατά πρώτο λόγο, διαδίδουν ιδέες και κάνουν υπαινιγμούς ότι σε τούτες ή εκείνες τις περιστάσεις, μάλιστα σ’όλες τις περιστάσεις, η Αλβανία θα καταβροχθιστεί από το Ρώσο, θα κλίνει προς το σοβιέτ, κλπ.
Εμείς λέμε στους μεγαλοσέρβους, σίγουρους και κρυφούς φίλους των Ρώσων, ότι δύο δρόμοι υπάρχουν για τους ρώσο-βουλγάρους ρεβιζιονιστές να επιτεθούν στην Αλβανία για να βγουν στο τμήμα της Αδριατικής μας. Ο ένας είναι ο δρόμος του Βαρδάρη και της Κοσόβας και ο άλλος τα στενά του 'Οτράντο. Στην πρώτη περίπτωση, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, όλος ο Αλβανικός λαός του ζει στην Κοσόβα και σε άλλες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας, ατό τα Σκόπια και το Κατσανίχ, από το Τέτοβο και το Γκοστιβάρ, από το Λάπι και την Πλάβα- Γκουτσία, θα υποδεχτούν τους επιδρομείς με το όπλο. Φωτιά θα ανάψει και ολόκληρη η Γιουγκοσλαβία και οι ρώσο-βούλγαροι ρεβιζιονιστές εισβολείς, αν φτάσουν στις Άλπεις μας, θα'ρθουν σαν οι γερμανοί ναζιστές όταν βγήκαν από το Στάλινγκραντ.
Στη δεύτερη περίπτωση το κλειδί του Οτράντο το έχουμε εμείς, οι 'Αλβανοί. Το Σαζάν και το Καραμπουρούν, χωρίς φόβο ότι λέω κάποιο μυστικά, είναι βράχοι θωρακισμένοι με σίδερο και μπετόν, απ’όπου δεν μπορεί να περάσει ο σοβιετικός πολεμικός στόλος.
Σε περίπτωση που οι ρωσο-βούλγαροι και άλλοι εχθροί, θελήσουν να μπουν σε τέτοιους τυχοδιωκτισμούς, πρέπει να ξέρουν ότι οι Αλβανοί δεν είναι ένα κράτος τριών εκατομμυρίων, αλλά ένα έθνος 6 εκατομμυρίων. Μικρός λαός ήταν αυτός ο δικός μας στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά μόνος του και άοπλος σύντριψε και εξόντωσε ικανό αριθμό μεραρχιών ιταλών φασιστών και γερμανών ναζί. Τώρα οι καιροί έχουν αλλάξει σε όφελος της σοσιαλιστικής 'Αλβανίας, γι'αυτό: Μακριά τα χέρια σας από την Αλβανία!
Η Αλβανία δεν απειλεί κανέναν. Επιθυμεί να ζει σε φιλία με τους άλλους, αλλά, αν θιγούν τα δικαιώματα και τα σύνορά της, θα απαντήσει σε οποιονδήποτε με την ίδια βία. Έτσι, με τον ίδιο αυστηρό τρόπο, θα απαντήσει και στις αδικίες και τις συκοφαντίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος ενάντιά της.
Ειλικρινά μιλώ και αυτή είναι η αδιασάλευτη γνώμη όλου του λαού μας. Αυτά που σκεφτόμαστε, τα λέμε, οι άλλοι δεν παρέλειψαν να μιλούν ενάντιά μας, αυτοί μάλιστα συκοφαντούν. Εμείς τίποτε το αβάσιμο και καμιά συκοφαντία δεν κάνουμε. Εδώ βρίσκεται και η δύναμή μας, γι’αυτό και οι προοδευτικοί λαοί έχουν εκτίμηση για τη σοσιαλιστική Αλβανία, όπως κι εμείς έχουμε μεγάλη εκτίμηση γι’αυτούς. Γι'αυτή την ορθή και καλοπροαίρετη στάση τους ευχαριστούμε από καρδιάς.
Οι κύριοι γιουγκοσλάβοι ηγέτες αναγνωρίζουν στον εαυτό τους το δικαίωμα να υψώνουν τη φωνή για τις «αδικίες» που οι Βούλγαροι, οι Έλληνες ή οι 'Αλβανοί κάνουν, λέει, στους Μακεδόνες τον Πιρίν και του Αιγαίου και στις πάρα πολύ μικρές μακεδονικές μειονότητες στην Αλβανία, ενώ εμείς, σύμφωνα μ’αυτούς, δεν έχουμε. λέει, αυτό το δικαίωμα. Εμάς μας κατηγορούν ότι «επεμβαίνουμε στις εσωτερικές τους υποθέσεις», όταν υπερασπίζουμε τα δικαιώματα των αδελφών μας εντός των νόμων της Ομοσπονδίας, που όχι μόνον παραβιάζουν αυτά τα δικαιώματά τους, αλλά και τους σκοτώνουν, τους φυλακίζουν, τους διώχνουν στα ξένα. Ενώ στη γενέτειρά τους εγκαθιστούν σέρβους και μαυροβούνιους έποικους.
Είναι ο κύριος Στάμπολιτς αυτός που έριξε το σύνθημα «Κοσόβα εθνικώς καθαρή», που τη ζητούσαν τάχα οι «αλβανοί εθνικιστές». Αυτό δεν είναι σύνθημα των Αλβανών, αλλά των μεγαλοσέρβων, που το έριξαν για να πνίξουν την Κοσόβα στο αίμα. Αυτή η πολιτική τρομοκρατίας δικαιολογημένα φόβισε τους Σέρβους και τους Μαυροβούνιους που άρχισαν να φεύγουν από το φόβο και από τη φτώχια που επικρατεί στην Κοσόβα. Το έγκλημα αυτό, οι μεγαλοσέρβοι ζητούν τώρα να το επιρρίψουν στους 'Αλβανούς, Ενώ είναι αυτοί οι ίδιοι που ευθύνονται για τη μετοίκηση των Σέρβων και των Μαυροβουνίων.
Τον τελευταίο καιρό οι Γιουγκοσλάβοι, βοηθούμενοι και από τη φίλη τους Ρωσία, μαζεύουν ολούθε «Μακεδόνες του Αιγαίου» για να τους έχουν και σαν εμπροσθοφυλακή για την Ελλάδα. Μια πρωία θ'ακούσουν τα αφτιά μας ότι και ο Μέγας Αλέξανδρος σλάβος ήταν: Γιατί να μη το κάνουν κι αυτό; Έχουν για προηγούμενο τον μελαγορώσο «ιστορικό» του 19ου αιώνα, Βασιλέφσκι. Στο Βιβλίο του για το Βυζάντιο, αυτός φτάνει ως το σημείο να γράφει καθαρά και ξάστερα ότι οι σημερινοί Έλληνες, επειδή είναι ορθόδοξοι, είναι σλάβοι, δηλαδή δεν είναι απόγονοι των παλαιών Ελλήνων της αρχαιότητας που άφηναν στην ανθρωπότητα έναν πολιτισμό από τους λαμπρότερους του κόσμου. Καθαρά και με απόλυτη βεβαιότητα μεγαλορώσου σωβινιστή, ο Βασιλέφσκι γράφει ατό βιβλίο του ότι «οι σημερινοί Έλληνες είναι σλαβικής προέλευσης».
Έτσι ενεργούν και οι βόρειο-ήπειρώτες σωβινιστές και μερικοί Έλληνες δεσποτάδες, οι οποίοι, στηριζόμενοι στις στατιστικές του Φαναρίου, από τον καιρό του σουλτάνου Χαμίτ του Δεύτερου, όλους τους ορθοδόξους της Αλβανίας τους θεωρούν Έλληνες. Και πάνε τώρα σχεδόν 80 χρόνια που αυτοί οι λεγόμενοι Έλληνες 400.000 ήταν και 400.000 μένουν μέχρι σήμερα. Οι λεγόμενοι βορειο-ήπειρώτες Έλληνες, σύμφωνα μ’αυτούς, ούτε αυξήθηκαν, ούτε μειώθηκαν, ούτε τεκνοποιούν, ούτε πεθαίνουν. Επίσης, και στις «αλβανικές φυλακές», λένε αυτοί, κάθε καιρό και κάθε εποχή, κείτονται 28.000 βορειο-ήπειρώτες. Αλλά, για κακή τύχη αυτών των ελλήνων δεσποτάδων, που δεν έχουν να κάνουν καθόλου με τον ελληνικό λαό, Εγώ μπορώ να πω με απόλυτη ευθύνη στο λαό και στην Ελληνική κυβέρνηση ότι στη φυλακή με μικρές ποινές για διάφορα αδικήματα βρίσκονται μονάχα 33 Έλληνες μειονοτικοί απ'όλη την Αλβανία και απ’αυτούς μόνον 4 για πολιτικά ζητήματα. Γιατί συμβαίνει αυτό με την ελληνική μειονότητα στη χώρα μας: Επειδή οι έλληνες μειονοτικοί είναι καλοί άνθρωποι, τίμιοι, όπως ο ίδιος ο ελληνικός λαός, γιατί χαίρουν όλα τα δικαιώματα που χαίρει κάθε αλβανός πολίτης, γιατί παντού και όλα στην ελληνική μειονότητα είναι στα χέρια τους. Στο Κόμμα και στην εξουσία εκεί στη μειονότητα δεν υπάρχουν παρά μόνο μειονοτικά στελέχη. Σε κάθε χωριό της ελληνικής μειονότητας λειτουργούν δημοτικά σχολεία, μεσαίες γεωργικές σχολές και στο Αργυρόκαστρο παιδαγωγική σχολή στα ελληνικά. Όλα τα άλλα στελέχη, όπως γιατροί, γεωπόνοι, κτηνίατροι, οικονομολόγοι, δάσκαλοι, καθηγητές είναι μειονοτικοί και παντού υπάρχουν σπίτια πολιτισμού. Τα έσοδα των μειονοτικών είναι από τα υψηλότερα στη χώρα μας. Εμείς οι 'Αλβανοί, ζούμε σαν αδέρφια με τους έλληνες μειονοτικούς στην κοινή μας Πατρίδα. Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, κύριοι βορειο-ήπειρώτες σωβινιστές, δε στενάζει αλλά τραγουδά και ανθίζει.
Όσο για τη θρησκευτική πίστη, δεν υπάρχει λόγος να σάς τρώει το μεράκι. Το να πιστεύει ή να μη πιστεύει ο άνθρωπος, αυτό είναι δικαίωμα του καθενός, είναι ζήτημα συνείδησης και όχι ζήτημα θεσμικό και ούτε επιθυμία και θέληση των χοτζάδων, των δεσποτάδων και του Πάπα της Ρώμης.
Παρακολουθώ τον Ελληνικό τύπο και έχω δει τί ερωτήσεις έκαναν μερικοί έλληνες και δυτικό - γερμανοί δημοσιογράφοι στους κάτοικους της ελληνικής μειονότητας στη χώρα μας και τι απαντήσεις πήραν απ’αυτούς. Ένας από τους δημοσιογράφους έκαμε τις παρακάτω ερωτήσεις σε μια μειονοτική γριά:
— «Πού την έχετε την εκκλησία, και τον παπά;»
Αυτή του απάντησε: — «Ούτε η εκκλησιά, ούτε ο παπάς με έσωσαν από τους αγάδες και τους μπέηδες. Όταν κυριαρχούσαν αυτοί, ούτε ψωμί μου 'δωσαν να φάω, ούτε νερό μου 'δωσαν να πιώ, ούτε ηλεκτρικό να με φωτίσει, ούτε στα αγόρια μου και τις κοπέλες έδωσαν σχολειό. Όλα αυτά τα καλά μου τα 'δωσε μονάχα ο Εθνικοαπελευθερωτικός Αγώνας, μου τα 'δώσε το Κόμμα μου Εργασίας. Γι' αυτό εγώ αγαπώ το Κόμμα και όχι τον παπά».
Ο δημοσιογράφος συνέχισε να ρωτάει τη γριά: — «Μα για τις αμαρτίες που έχεις κάνει, σε ποιόν θα εξομολογηθείς;»
Η γριά του απάντησε ξανά με λεπτό χιούμορ: « O γιός μου μου έχει πει, ζήσε καλά σ'αυτόν τον κόσμο, μητέρα, κι άπε όταν πάς στον άλλο κόσμο, τις αμαρτίες ρίξτες σε μένα και στο Κόμμα μου».
Στον κόσμο υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι που δε θέλουν να πιστέψουν στη θρησκεία, τότε γιατί απορούν με τη σοσιαλιστική Αλβανία;
Το κράτος μας με την ελεύθερη θέληση του λαού του είναι αθεϊστικό και δεν υπάρχει ηθική και υλική δύναμη να του επιβάλουν κάτι άλλο. Είναι κύριος των τυχών και των αισθημάτων του. Οι κραυγές των βορειο - ήπειρωτών σωβινιστών δεν ανησυχούν καθόλου την ελληνική μειονότητα και τη σοσιαλιστική Αλβανία, και τότε που αυτοί οι σωβινιστές υποκινούνται και πληρώνονται κάτω από την παλάμη από κάποιον άλλο, που δεν είναι ο αδελφός ελληνικός λαός.
Σύντροφοι και συντρόφισσες,
Οι νέες εκλογές για τους βουλευτές της Λαϊκής Βουλής διεξάγονται στις παραμονές ενός μεγάλου γεγονότος, του γιορτασμού της 70ης Επετείου της Εθνικής Ανεξαρτησίας.
Ο αλβανικός λαός, όλοι οι Αλβανοί, όπου κι αν βρίσκονται, έχουν γιορτάσει πάντα με μεγάλη χαρά τη λαμπρή μέρα της 28ης του Νοέμβρη 1912, όταν ο σοφός και πατριώτης γέροντας Ισμαήλ Κεμάλι ύψωσε τη σημαία στην Αυλώνα και ανακήρυξε την ανεξαρτησία της χώρας.
Γιορτάζοντας αυτή την ένδοξη επέτειο, αναπολούμε τους θρυλικούς αγώνες που έκανε επί αιώνες συνέχεια ο αλβανικός λαός για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της Πατρίδας, τις τιτάνιες προσπάθειες για να διαφυλάξει και αναπτύξει τη γλώσσα και την κουλτούρα του, τη φλογερή του αγάπη για τον τόπο και τις παραδόσεις του.
Η ευγνωμοσύνη μας και αυτή των γενεών που θα' ρθουν άποτίεται σ’εκείνους τους 'Αλβανούς πατριώτες που, και στις πιο δύσκολες συνθήκες και στις πιο βαριές στιγμές, κράτησαν αναμμένη τη δάδα της φιλοπατρίας, την ακράδαντη πεποίθηση ότι θα 'ρχονταν οπωσδήποτε καλύτερες μέρες και για το λαό τους. Το έργο αυτών των πατριωτών παραμένει πάντα πηγή έμπνευσης και κινητοποίησης. Αυτό μας καλεί να υπερασπίζουμε με αυταπάρνηση τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της Πατρίδας, για να υπηρετούμε πάντα με αφοσίωση και μέχρι τέλους το λαό, για να δουλεύουμε πάντα ακούραστα για το καλό και την τιμή της αγαπημένης μας Αλβανίας.
Επιτρέψτε μου να επωφεληθώ από το γιορτασμό του ιωβηλαίου της 70ης Επετείου της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας για να χαιρετήσω όλο το λαό μας, καθώς και όλους τους αλβανούς πατριώτες στον κόσμο και να τους ευχηθώ με την ευκαιρία αυτής της ακριβής για τις καρδίες μας μέρας.
Οι εκλογές για τη Λαϊκή Βουλή βρίσκουν όλη τη χώρα στο κορύφωμα της δουλειάς για την εφαρμογή στη ζωή των αποφάσεων του 8ου Συνεδρίου Κόμματος, για την πραγματοποίηση όλων των σημαντικών καθηκόντων του 7ου πεντάχρονου σχεδίου. Ας χρησιμεύσουν οι εκλογές αυτές σαν έμπνευση και παρότρυνση για το παραπέρα δυνάμωμα της ατσάλινης ενότητας του λαού γύρω από το Κόμμα, για ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση και ορμή στη δουλειά, για να δουλεύουμε με πειθαρχία και γνώσεις, για να εφαρμόζουμε παντού το μαχητικό σύνθημα του Κόμματος «δουλειά και επαγρύπνηση», για να κάνουμε τη λαϊκή εξουσία ολοένα και πιο ισχυρή, τη σοσιαλιστική μας Αλβανία πιο όμορφη, πιο πλούσια, πιο ευτυχισμένη.
Ζήτω ο λαός μας!
Ζήτω το Κόμμα 'Εργασίας 'Αλβανίας!
Ζήτω η λαϊκή μας Εξουσία!
1. Ελληνικά στο αλβανικό κείμενο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου