Σελίδες

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΕΝΒΕΡ ΧΟΤΖΙΑ – μεγάλος μαρξιστής λενινιστής, δάσκαλος και καθοδηγητής του παγκόσμιου προλεταριάτου

ΕΝΒΕΡ ΧΟΤΖΙΑ – μεγάλος μαρξιστής λενινιστής, δάσκαλος και καθοδηγητής του παγκόσμιου προλεταριάτου
clip_image001
Επανάσταση, όργανο της Οργάνωσης Κομμουνιστών Μαρξιστών-Λενινιστών Ελλάδας (ΟΚΜΛΕ),
αρ. φύλ. 10, Οχτώβρης 1983

ΕΝΒΕΡ ΧΟΤΖΙΑ – μεγάλος μαρξιστής λενινιστής, δάσκαλος και καθοδηγητής του παγκόσμιου προλεταριάτου
Στις 16 Οχτώβρη συμπληρώνονται 75 χρόνια από την μέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Μαρξιστής-Λενινιστής, πιστός μαθητής των Μαρξ-Ενγκελς-Λένιν-Στάλιν, δάσκαλος και καθοδηγητής του παγκόσμιου προλεταριάτου σύντροφος Ενβέρ Χότζια.
Αυτή τη μέρα, όλοι οι Μαρξιστές-Λενινιστές, όλοι οι ταξικά συνειδητοί εργάτες του κόσμου και όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι, και πρώτα απόλα ο Αλβανικός λαός, θα γιορτάσουν και θα τιμήσουν τα 75χρονα του μεγάλου γιού του Αλβανικού λαού, ιδρυτή και καθοδηγητή του ένδοξου Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας, σημερινού Κόμματος Εργασίας Αλβανίας, και μεγάλου γιού του διεθνούς προλεταριάτου, της μεγαλύτερης αναμφισβήτητα σήμερα, και από τα μέσα της δεκαετίας του ’50, επαναστατικής φυσιογνωμίας του διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού Μαρξιστικού-Λενινιστικού κινήματος.
Από τα 75 χρόνια της ένδοξης ζωής του, ο σύντροφος Ενβέρ Χότζια αφιέρωσε πάνω από 50 χρόνια στην υπόθεση της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης από την καπιταλιστική σκλαβιά, την καταπίεση και την εκμετάλλευση, στην υπόθεση της προλεταριακής επανάστασης και του κομμουνισμού, στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού μετά τη νίκη της λαϊκής επανάστασης στην Αλβανία, και την υπεράσπιση και στερέωση της διχτατορίας του προλεταριάτου καθώς και στην συνεπή και αδιάλλακτη υπεράσπιση της καθαρότητας των επαναστατικών αρχών του Μαρξισμού-Λενινισμού.
Ο σύντροφος Ενβέρ Χότζια γεννήθηκε στο Αργυρόκαστρο στις 16 Οχτώβρη 1908. Αφού τελείωσε το γυμνάσιο της Κορυτσάς στα 1930, πήγε ύστερα στην Γαλλία για πανεπιστημιακές σπουδές. Στο Παρίσι ήρθε σ’ επαφή με την σύνταξη της εφημερίδας «Ουμανιτέ», όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας. Έγινε συνεργάτης της δημοσιεύοντας σ’ αυτή διάφορα υλικά που κατάγγελναν το καθεστώς του Ζώγου στην Αλβανία.
Στην Αλβανία υποχρεώθηκε να επιστρέψει το 1936, χρόνο που είχε γίνει ήδη κομμουνιστής. Την επαναστατική του δράση στην Αλβανία την άρχισε σαν καθηγητής στο γυμνάσιο των Τιράνων και ύστερα στο Λύκειο της Κορυτσάς. Εκεί ήρθε σε επαφή με την Κομμουνιστική Ομάδα της Κορυτσάς και έγινε ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της.
Στις παραμονές της φασιστικής κατοχής και μετά την κατάληψη της Αλβανίας από τους φασίστες καταχτητές, ο σύντροφος Ενβέρ Χότζια αφιέρωσε ολόκληρη τη δραστηριότητά του στην οργάνωση της αντίστασης του αλβανικού λαού ενάντια στους κατακτητές. Όμως η επαναστατική του δράση έγινε γνωστή στους κατακτητές και γι’ αυτό και τον απέλυσαν. Τότε με απόφαση της Κομμουνιστικής Ομάδας της Κορυτσάς στάλθηκε στα Τίρανα για ίδρυση οργάνωσης εκεί.
Η Κομμουνιστική οργάνωση των Τιράνων με επικεφαλής των Ενβέρ Χότζια έπαιξε σπουδαίο ρόλο, τόσο στην οργάνωση του αντιφασιστικού αγώνα όσο και στην ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας ιδρύθηκε στις 8 Νοέμβρη 1941 στη σύσκεψη των Κομμουνιστικών Ομάδων που συνήλθε παράνομα στα Τίρανα. Την καθοδήγησή του ανέλαβε προσωρινά Κεντρική Επιτροπή με επικεφαλής τον σύντροφο Ενβέρ Χότζια.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας με επικεφαλής τον Ενβέρ Χότζια οργάνωσε και καθοδήγησε την αντίσταση του Αλβανικού λαού ενάντια στους Ιταλούς και τους Χιτλεροφασίστες κατακτητές, ίδρυσε το Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο και στη συνέχεια των Εθνικοαπελευθερωτικό Αλβανικό Στρατό. Κύριος οργανωτής και εκπαιδευτής του Εθνικοαπελευθερωτικού Αλβανικού Στρατού ήταν ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας Ενβέρ Χότζια.
Στις 29 Νοέμβρη του 1944, πριν ακόμα τελειώσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, απελευθερώθηκε από τον ΕΑΑΣ και η τελευταία κατεχόμενη από τα στρατεύματα κατοχής, πόλη της Αλβανίας, η Σκόδρα. Η ημερομηνία αυτή σήμανε την ολοκληρωτική απελευθέρωση της Αλβανίας και τον θρίαμβο της Λαϊκής Επανάστασης. «Με την ολοκληρωτική απελευθέρωση της πατρίδας και τη νίκη της Λαϊκής Επανάστασης στις 19 Νοέμβρη 1944, τελείωνε στην Αλβανία η φασιστική υποδούλωση. Ταυτόχρονα καταργήθηκε κάθε εξάρτηση από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, διακόπηκε κάθε επαφή και σχέση υποδούλωσης και ο Αλβανικός λαός απόχτησε την πλήρη εθνική του ανεξαρτησία. Ταυτόχρονα ανέτρεψε την πολιτική εξουσία των φεουδαρχών και της αστικής τάξης. Η Αλβανία αποσπάστηκε για πάντα από το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα» (Ιστορία του Κόμματος Εργασίας Αλβανίας, σελ. 272, Τίρανα 1971).
Από τότε η Αλβανία μπήκε στο δρόμο των μεγάλων οικονομικοκοινωνικών μετασχηματισμών και σήμερα είναι η μ ό ν η σοσιαλιστική χώρα, που απόμεινε στον κόσμο, μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού στη Σοβιετική Ένωση και στις άλλες ρεβιζιονιστικές χώρες, η οποία οικοδομεί με τις δυνάμεις της νικηφόρα το σοσιαλισμό σε συνθήκες ενός άγριου καπιταλιστικού και ιμπεριαλιστικού περίγυρου.
Στην περίοδο 1941-1944, το όνομα του συντρόφου Ενβέρ Χότζια δεν συνδέεται μόνο με την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας, που και εδώ η συμβολή του υπήρξε αποφασιστικής σημασίας, αλλά και με τη σωστή οργάνωση και καθοδήγηση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του Αλβανικού λαού, κάτω από την καθοδήγηση του ΚΚΑ, που οδήγησε στην θριαμβευτική νίκη, στην ανατροπή των αντιδραστικών κυρίαρχων τάξεων και στην κατάληψη της πολιτικής εξουσίας.
Μια απλή σύγκριση αυτού του γεγονότος, με την κατάληξη του αντιφασιστικού αγώνα στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Γαλλία κ.λ.π., που καθοδηγούνταν από τα αντίστοιχα Κομμουνιστικά κόμματα, αρκεί για να δείξει την μεγάλη συμβολή του συντρόφου Ενβέρ Χότζια και του ΚΚΑ στην σκληρή πάλη ενάντια στους ξένους καταχτητές, ιδιαίτερα όμως στην απόκρουση και την συντριβή των ύπουλων σχεδίων και των συνομωσιών των Αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών σε βάρος της Αλβανίας, που χωρίς αυτή τη συντριβή των σχεδίων τους δεν θα ήταν δυνατός ο θρίαμβος της επανάστασης στην Αλβανία.
Το παράδειγμα της επαναστατικής δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας με επικεφαλής τον σύντροφο Ενβέρ Χότζια είναι σήμερα πολύ διδακτικό και έχει εξαιρετική επικαιρότητα για όλα τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα και την επαναστατική δράση των Μαρξιστικών Λενινιστικών κομμάτων.
Στην περίοδο 1944-1956 το όνομα του Ενβέρ Χότζια συνδέεται στενά με την συντριβή των διαφόρων οπορτουνιστικών ομάδων στο Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας, και ιδιαίτερα με το ξεσκέπασμα και την συντριβή των πρακτόρων του ρεβιζιονιστή προδότη Τίτο, ο οποίος ξεσκεπάστηκε οριστικά το 1948 από το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα με επικεφαλής τον Στάλιν. Το όνομά του συνδέεται επίσης στενά με τη σωστή γραμμή των μεγάλων επαναστατικών οικονομικοκοινωνικών μετασχηματισμών στην Αλβανία, τη σωστή διεξαγωγή της ταξικής πάλης στην ίδια περίοδο, με τη στερέωση της Λαϊκής Εξουσίας και της διχτατορίας του προλεταριάτου στην Αλβανία.
Μετά το θάνατο του μεγάλου Στάλιν (Μάρτης 1953), και ιδιαίτερα μετά την ανοιχτή εμφάνιση του Χρουστσωφικού ρεβιζιονισμού στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ (Φλεβάρης 1956) που διατύπωσε μια αντεπαναστατική ρεβιζιονιστική πολιτική γραμμή, για το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας, με επικεφαλής τον σύντροφο Ενβέρ Χότζια, αρχίζει μια νέα, πολύ δύσκολη, αλλά ένδοξη ιστορική περίοδος, η περίοδος της αποφασιστικής απόρριψης των αντεπαναστατικών ρεβιζιονιστικών θέσεων του 20ου συνεδρίου του ΚΚΣΕ, η περίοδος της θαρραλέας υπεράσπισης της καθαρότητας των επαναστατικών αρχών του μαρξισμού-λενινισμού και της αδιάλλαχτης καταπολέμησης του χρουστσωφικού ρεβιζιονισμού.
Στο ένδοξο ΚΕΑ και προσωπικά στο σύντροφο Ενβέρ Χότζια ανήκει η μεγάλη τιμή και τόλμη της αντίστασης και πάλης ενάντια στο χρουστσωφικό ρεβιζιονισμό και της διεξαγωγής της με συνέπεια από τότε ως σήμερα.
Ιστορικός θα μείνει ο λόγος του σ. Ενβέρ Χότζια στη σύσκεψη των 81 Κομμουνιστικών Κομμάτων το 1960 στη Μόσχα και μεγάλο παράδειγμα επαναστατικής αποφασιστικότητας και θάρρους θα μείνει στην ιστορία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος η στάση του σ. Ενβέρ Χότζια που ύψωσε το ανάστημά του μέσα στην ίδια τη Μόσχα και υπεράσπισε το μαρξισμό-λενινισμό και τον μεγάλο Στάλιν και πέταξε κατάμουτρα στην προδοτική χουρστσωφική κλίκα εκείνη την περίφημη ιστορική φράση: «το καλό και αθάνατο έργο του Στάλιν πρέπει όλοι να το υπερασπίσουμε, όποιος δεν το υπερασπίζει είναι οπορτουνιστής και δειλός».
Την πάλη ενάντια στο χρουστσωφικό ρεβιζιονισμό μέσα στην Αλβανία ο Ενβέρ Χότζια την διεξήγαγε όχι μόνο με μεγάλη αποφασιστικότητα αλλά και με πολύ προσοχή, σύνεση και διορατικότητα, πετυχαίνοντας έτσι την πλήρη απομόνωση και την γρήγορη συντριβή των αντικομματικών, προδοτικών στοιχείων, που θέλησαν να υποστηρίξουν τις αντεπαναστατικές απόψεις των χρουστσωφικών ρεβιζιονιστών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δυναμώσει η ενότητα του ΚΕΑ και η ενότητα κόμματος και λαού, να δυναμώσει και να στερεωθεί παραπέρα η διχτατορία του προλεταριάτου στην Αλβανία.
Ο σ. Ενβέρ Χότζια δεν καθοδήγησε μόνο την πάλη μέσα στην Αλβανία ενάντια στον χρουστσωφικό ρεβιζιονισμό αλλά και καθοδήγησε και καθοδηγεί ακόμα με επιτυχία και τη μεγάλη, τη μεγαλύτερη και οξύτερη ως τα σήμερα στην ιστορία του εργατικού κινήματος, ιδεολογική και πολιτική πάλη σε διεθνές επίπεδο μεταξύ του μαρξισμού-λενινισμού από τη μια και του χρουστσωφικού ρεβιζιονισμού από την άλλη. Αυτός σύντριψε οριστικά στο ιδεολογικό και πολιτικό πεδίο της αντεπαναστατικές απόψεις τους χρουστσωφικού ρεβιζιονισμού.
Η συμβολή του σ. Ενβέρ Χότζια στην πάλη ενάντια στο χρουστσωφικό ρεβιζιονισμό είναι ανεχτίμητη, πολύ μεγάλη και παγκόσμιας ιστορικής σημασίας για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα γιατί: πρώτο, απορρίπτοντας αποφασιστικά το χρουστσωφικό ρεβιζιονισμό, έδειξε στο προλεταριάτο όλων των χωρών τον επαναστατικό μαρξιστικό-λενινιστικό δρόμο και δεύτερο έδωσε θάρρος στους Κομμουνιστές των άλλων χωρών να ξεσηκωθούν και να αντισταθούν στο χρουστσωφικό ρεβιζιονισμό και να προχωρήσουν στην ανασύνταξη των επαναστατικών δυνάμεων των χωρών τους και στην ίδρυση επαναστατικών μαρξιστικών-λενινιστικών κομμάτων. Η συμβολή του γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς, ότι από όλα τα Κομμουνιστικά Κόμματα των πρώην σοσιαλιστικών χωρών και των καπιταλιστικών χωρών, το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας είναι το μ ό ν ο κόμμα, που δεν εκφυλίστηκε σε ρεβιζιονιστικό κόμμα και έμεινε και παραμένει κόμμα επαναστατικό μαρξιστικό-λενινιστικό.
Στη νικηφόρα πάλη του ενάντια στο χρουστσωφικό ρεβιζιονισμό δεν υπεράσπισε μόνο τις επαναστατικές αρχές του μαρξισμού-λενινισμού αλλά έθεσε και έλυσε μια σειρά ζητήματα του κομμουνιστικού κινήματος, όπως το ζήτημα της παλινόρθωσης του καπιταλισμού στη Σοβιετική Ένωση και της μετατροπής της σε ιμπεριαλιστική υπερδύναμη, το ζήτημα των αιτιών του εκφυλισμού των πρώην κομμουνιστικών κομμάτων, μια σειρά ζητήματα που συνδέονται με την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, όπως διεξαγωγή της ταξικής πάλης, ύπαρξη και ρόλος των ανταγωνιστικών και μη ανταγωνιστικών αντιθέσεων στο σοσιαλισμό, ηγετικός ρόλος του κόμματος, σχέσεις κόμματος και λαού, διχτατορία του προλεταριάτου, κλπ. Ο σ. Ενβέρ Χότζια πλούτισε και ανέπτυξε παραπέρα τη μαρξιστική διδασκαλία.
Μεγάλη και ιστορικής σημασίας για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα είναι επίσης η συμβολή του Ενβέρ Χότζια στο ξεσκέπασμα του κινέζικου ρεβιζιονισμού και ιδιαίτερα των αντεπαναστατικών ρεβιζιονιστικών απόψεων του Μάο Τσε Τουνγκ καθώς και στην επιστημονική θεμελίωση της θέσης ότι «η κινέζικη επανάσταση έμεινε αστικο-δημοκρατική επανάσταση και δεν εξελίχθηκε σε σοσιαλιστική επανάσταση». Αυτό βοήθησε στο ξεσκέπασμα του κινέζικου σοσιαλιμπεριαλισμού.
Στα θεωρητικά του έργα «η γιουγκοσλάβικη ‘‘αυτοδιαχείριση’’ καπιταλιστική θεωρία και πράξη», «ιμπεριαλισμός και επανάσταση», «ο ευρωκομμουνισμός είναι αντικομμουνισμός», στα διάφορα θεωρητικά άρθρα του καθώς και στις εισηγήσεις του στα συνέδρια του Κόμματος Εργασίας Αλβανίας, ο σ. Ενβέρ Χότζια διεξάγει μια ανοιχτή πάλη αρχών ενάντια σ’ όλους τους εχθρούς και αποστάτες του μαρξισμού, ενάντια σε όλες τις αποχρώσεις του σύγχρονου ρεβιζιονισμού (χρουστσωφικό, γιουγκοσλαβικό, κινέζικο και ευρωκομμουνισμό). Σ’ αυτά υπερασπίζει τη μαρξιστική θεωρία της ταξικής πάλης και της βίαιης ένοπλης προλεταριακής επανάστασης ενάντια στην αντεπαναστατική θεωρία της συνεργασίας των τάξεων και τον «ειρηνικό κοινοβουκευτικό» ρεφορμιστικό δρόμο των σύγχρονων ρεβιζιονιστών, απορρίπτει και ξεσκεπάζει τις αντεπαναστατικές θεωρίες του «κόμματος όλου του λαού» και του «κράτους όλου του λαού» των χρουστσωφικών ρεβιζιονιστών και υπερασπίζει τη θεωρία του μαρξισμού-λενινισμού για το επαναστατικό κόμμα της εργατικής τάξης και τη διχτατορία του προλεταριάτου, υπερασπίζει τον ηγεμονικό ρόλο του προλεταριάτου στην αντιιμπεριαλιστική και προλεταριακή επανάσταση και απορρίπτει τις διάφορες αντεπαναστατικές απόψεις που αρνούνται τον ηγεμονικό του ρόλο, υπερασπίζει τον προλεταριακό διεθνισμό ενάντια σον σωβινισμό και τον κοσμοπολιτισμό, υπερασπίζει τη μαρξιστική θεωρία σχετικά με την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και απορρίπτει και ξεσκεπάζει τις αντιμαρξιστικές θεωρίες των σύγχρονων ρεβιζιονιστών σχετικά με το σοσιαλισμό.
Στα έργα του ο σ. Ενβέρ Χότζια πλούτισε και ανέπτυξε παραπέρα το μαρξισμό-λενινισμό σ’ όλα τα συστατικά του μέρη, όπως τη διδασκαλία για τον ιμπεριαλισμό και την προλεταριακή επανάσταση, για τον ηγεμονικό ρόλο του προλεταριάτου και της καθοδήγησης του κομμουνιστικού κόμματος, για τις τάξεις και το κράτος, για την ταξική πάλη και τη διχτατορία του προλεταριάτου, για τα ζητήματα που αφορούν την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, για τον προλεταριακό διεθνισμό κλπ.
Μεγάλης σημασίας για τους μαρξιστές-λενινιστές είναι τα έργα του συντρόφου Ενβέρ Χότζια «Σκέψεις για την Κίνα», «Με τον Στάλιν», «Οι χρουστσωφικοί», «Ο αγγλοαμερικάνικος κίνδυνος για την Αλβανία», «Οι τιτοϊκοί», κλπ.
Όλα τα έργα του σ. Ενβέρ Χότζα έχουν μεγάλη θεωρητική και πραχτική αξία για ολόκληρο το διεθνές εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα, αποτελούν σπουδαία όπλα στα χέρια του προλεταριάτου και των μαρξιστών-λενινιστών στην πάλη τους ενάντια στον καπιταλισμό, το φασισμό, το ρεβιζιονισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον σοσιαλιμπεριαλισμό, στην πάλη τους για τη βίαιη ανατροπή του καπιταλισμού, τη συντριβή της κρατικής μηχανής, την εγκαθίδρυση της διχτατορίας του προλεταριάτου και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής κοινωνίας και θα μείνουν για πάντα στο θησαυροφυλάκιο του μαρξισμού-λενινισμού.
Ακόμα ο σ. Ενβέρ Χότζια διεξάγοντας μια οξύτατη, συνεχή και συνεπή πάλη ενάντια στην επιθετική πολιτική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και του σοβιετικού σοσιαλιμπεριαλισμού και των άλλων ιμπεριαλιστών, ανέλυσε επιστημονικά τη σημερινή διεθνή κατάσταση και επεξεργάστηκε τη μόνη υπάρχουσα σωστή στρατηγική και ταχτική για την ανάπτυξη της επαναστατικής πάλης του διεθνούς προλεταριάτου κα του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος των λαών και καθόρισε την επαναστατική εξωτερική πολιτική της ΛΣΔ Αλβανίας.
Οι μαρξιστές-λενινιστές πρέπει να μελετήσουν συστηματικά, να υπερασπίσουν και να προβάλλουν το επαναστατικό έργο του σ. Ενβέρ Χότζια, αποκρούοντας ταυτόχρονα αποφασιστικά. Την, όχι τυχαία, εχθρική στάση που κρατάν απέναντι σ’ αυτό οι σύγχρονοι ρεβιζιονιστές όλων των αποχρώσεων καθώς και οι διάφορες μικροαστικές οπορτουνιστικές ομάδες, που στην περίπτωσή τους η εχθρική στάση παίρνει πιο ραφιναρισμένες μορφές, όπως τη μορφή της αποσιώπησης, της υποτίμησης, της «αυτοτελούς επαλήθευσης», κλπ.
Στο συνεπή δοκιμασμένο και αλύγιστο προλετάριο επαναστάτη, στον πιστό συνεχιστή του αθάνατου έργου των Μαρξ-Ενγκελς-Λένιν-Στάλιν, στο μεγάλο μαρξιστή-λενινιστή δάσκαλο και καθοδηγητή του παγκόσμιου προλεταριάτου σύντροφο Ενβέρ Χότζια ευχόμαστε ολόψυχα υγεία και να ζήσει πολλά-πολλά χρόνια σαν τα ψηλά βουνά της Αλβανίας, για να καθοδηγήσει το παγκόσμιο προλεταριάτο στις μεγάλες ταξικές μάχες ενάντια στο σύγχρονο ρεβιζιονισμό (χρουστσωφικό, γιουγκοσλάβικο, κινέζικο και ευρωκομμουνισμό), τον καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον σοσιαλιμπεριαλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου